Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústavní soud se zastal otce: Dítě k matce do sekty zatím nemusí

Teenageři
Teenageři
Foto: Pixabay

Brno - Ústavní soud dnes rozhodl ve prospěch muže, který podle dřívějších rozsudků soudů nižších instancí měl svého sedmiletého syna vydat jeho matce do Francie. Rozsudky nižších soudu Ústavní soud (ÚS) zrušil, podle nich procesně pochybily. Případ se tedy vrátí zpátky k soudům nižší instance.

Muž asi čtyři roky do roku 2015 pobýval pracovně i s rodinou ve Francii, poté ale získal místo v Česku, kam i se synem odjel s příslibem, že ho vrátí. To se ale nestalo a matka ho chce vydat zpět. Podle stěžovatele ale žena propadla vlivu ortodoxní sekty a hrozí, že se ve Francii stane jejím rukojmím. Na její stranu se ovšem v otázce vrácení dítěte přiklonily jak brněnský městký soud, tak následně i krajský soud. Chlapec zatím zůstává v Česku.

Podle Ústavního soudu je stížnost muže důvodná. "Prvořadým hlediskem je zájem dítěte, s kterým je neodmyslitelně spjato právo dítěte nebýt přemístěno od jednoho rodiče a nebýt zadržováno druhým rodičem," uvedl soudce zpravodaj Jiří Zemánek. Muž poukazuje na to, že podle lékařských vyjádření dítě trpí traumatem ve styku s matkou a že jeho situace by se při návratu do Francie ještě zhoršila.

"Soudy sice vzaly na vědomí vyjádření, ale možnost nenavrácení posuzovaly velmi úzce. Řekly, že je to možné jedině v případě, kdyby šlo o diagnózu. Ale postačí závažné důsledky, na které poukazuje lékařská zpráva," uvedl soudce zpravodaj. Doplnil, že pokud by soudy chtěly a měly být důsledné, měly si opatřit znalecký posudek.

Neprodlené navrácení dítěte neoprávněně odebrané přes hranice upravuje Haagská úmluva. Stejná úmluva ale obsahuje výjimky, kterých lze v tomto případě podle ÚS uplatnit.

Témata:  Ústavní soud ČR děti rodina

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy