Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jurečka obhajil post místopředsedy lidovců: Ve volbách dostaneme 14 procent, předvídá

Martin Stropnický /ANO/, Jan Mládek /ČSSD/, Michaela Marksová-Tominová /ČSSD/, Marian Jurečka /KDU-ČSL/
Martin Stropnický /ANO/, Jan Mládek /ČSSD/, Michaela Marksová-Tominová /ČSSD/, Marian Jurečka /KDU-ČSL/
Foto: Vláda.cz

Praha - Prvním místopředsedou KDU-ČSL byl znovu zvolen ministr zemědělství Marian Jurečka. Získal 65,5 procenta hlasů, porazil šéfa poslaneckého klubu Jiřího Miholu. Ministr zemědělství je přesvědčen, že ve spojení se STAN mají lidovci šanci uspět v podzimních parlamentních volbách.

Jurečka chce pokračovat v úspěšné spolupráci v tandemu s předsedou Pavlem Bělobrádkem, který dnes obhájil předsednický post. "Je to věrohodná politika, politika lidí nové generace, nezatížená skandály z minulosti - ani politickými, ani podnikatelskými," charakterizoval Jurečka spojenectví se STAN, které dnes na sjezdu delegáti definitivně schválili.

"Byl bych rád, kdybychom naprosto otevřenou normální lidskou formou dokázali lidi přesvědčit, aby nám tu podporu dali větší než doposud," řekl Jurečka.

Ministr zemědělství nepochybuje o tom, že koalice překoná i desetiprocentní hranici potřebnou pro zisk poslaneckých mandátů. "Se vší pokorou říkám, že tu podporu prostě máme," uvedl. Výsledek odhadl na 14 procent.

Více než šedesátiprocentní podporu spolustraníků vnímá Jurečka jako dostatečnou. "Myslím, že to byl férový otevřený souboj s Jirkou Miholou. Podpory si vážím, myslím, že přes 60 procent je slušná podpora," hodnotil.

Témata:  Marian Jurečka Pavel Bělobrádek EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy