Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klíčová rozhodnutí by měly přijímat všechny státy EU, myslí si Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Vláda.cz

Praha/Bratislava - Evropská unie by podle českého premiéra Bohuslava Sobotky měla i v případě uplatnění konceptu vícerychlostní Evropy přijímat klíčová rozhodnutí za účasti všech svých členských států. Na dnešní konferenci v Bratislavě se řešil také vztah EU ke Spojeným státům.

"Vnímáme diskusi, která se týká vícerychlostní Evropy, ale současně vidíme určitá rizika. Jako země, která zatím neplatí eurem, bychom si přáli, aby klíčová rozhodnutí, která se budou týkat rozhodnutí Evropy, se stále odehrávala u stolu, kde bude sedět všech 27 členských zemí," uvedl dnes Sobotka na mezinárodní bezpečnostní konferenci Globsec, na které vystoupil v diskusním panelu se svým slovenským kolegou Robertem Ficem a předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem.

Podle Sobotky je zjevné, že eurozóna bude do budoucna platformou pro užší spolupráci. "Nechtěli bychom, aby se vytvářely bariéry uvnitř Evropské unie mezi eurozónou a ostatními zeměmi a vznikaly příkopy, které by nám potom ztěžovaly schopnost se třeba posunout do těch jiných rychlostí," řekl Sobotka.

Podle Fica, jehož země zavedla euro v roce 2009, se Německo a Francie mohou stát novým integračním motorem pro eurozónu. "My se hlásíme k tomu, že když se startuje nový motor integrace, tak nejenže chceme být součástí diskuse, ale chceme být i v jádru. Tento proces ale nemůže rozdělovat EU," uvedl Fico.

Tusk i premiéři ČR a Slovenska hovořili také o spolupráci mezi EU a USA pod vedením administrativy nového prezidenta Donalda Trumpa. "Můj dojem po schůzce států G7 je takový, že naše spolupráce včetně transatlantické spolupráce EU-USA bude jednodušší, než jsme očekávali," řekl Tusk a dodal, že je větším optimistou, než původně očekával.

Sobotka by uvítal angažmá Trumpa při řešení konfliktu v Sýrii. "Podle mého názoru, pokračování politického dialogu v Sýrii, hledání dohody, která by ukončila válku v Sýrii, je něco, co bychom měli chtít po novém americkém prezidentovi v rámci role, kterou Spojené státy hrají," řekl český premiér.

Témata:  EU Bohuslav Sobotka Robert Fico

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy