reklama

"Domnívám se, že pro nás tento sjezd je v podstatě i výkopem předvolební kampaně. My teď po neděli půjdeme v takové prekampani dopředu s tím prvním, čím bychom chtěli upozornit na koalici lidovců a starostů. A zároveň pro nás všechny je to konec legrácek, teď už je třeba trochu více zabrat," řekl Bělobrádek v závěrečném proslovu k delegátům dvoudenního sjezdu.

Slíbil, že udělá všechno pro úspěch koalice lidovců a starostů, a zároveň vyjádřil přesvědčení, že se stejně zachovají i ostatní členové KDU-ČSL.

"Zároveň vám můžu slíbit, že udělám maximum pro to, abych dodal krve do žil i starostům, aby i oni pracovali pro náš společný úspěch na 110 procent," řekl Bělobrádek.

Předseda STAN Petr Gazdík včera řekl, že nepředpokládá, že by se lidovci a STAN úplně sloučili. Starostové jsou podle něj stranou silných osobností, které prošly testem voleb, když usilovaly o své mandáty v zastupitelstvech měst a obcí.

Sjezd koalici lidovců a starostů schválil, přestože někteří delegáti vůči ní měli výhrady. Poslanec Ludvík Hovorka ze Zlínského kraje například navrhoval, aby místo koalice přijala KDU-ČSL zástupce STAN na vlastní kandidátky. Tento návrh podporovali i další delegáti a poukazovali na to, že při takovém postupu by stačilo pro vstup do Sněmovny získat pět procent hlasů. Koalice dvou stran bude mít volební práh dvojnásobný.