Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žádosti o azyl v Česku? Největší zájem mají Ukrajinci

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Za první čtyři měsíce roku 2017 požádalo o azyl v Česku 450 cizinců, což bylo meziročně o 106 méně. Ukrajinci patře dlouhodobě mezi nejčastější žadatele o mezinárodní ochranu. Za nimi jsou občané Ázerbájdžánu, Arménie, Kuby, Vietnamu, Gruzie a Sýrie.

Nejčastěji chtěli azyl získat občané Ukrajiny, a to ve 173 případech. Občané Ázerbájdžánu, Arménie, Kuby, Vietnamu, Gruzie a Sýrie podali od 24 do 29 žádostí o azyl. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnil odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra.

Za první čtyři měsíce letošního roku podle statistik ministerstva azyl získalo 19 lidí, dalších 48 dostalo doplňkovou ochranu, která se na rozdíl od azylu uděluje na předem stanovenou dobu.

Převážně ji získávají lidé, kteří nedostali azyl, ale v případě návratu domů jim nyní hrozí nebezpečí. Ve 410 případech české úřady azyl neudělily nebo řízení zastavily. Dalších 7773 žádostí čekalo na konci dubna na vyřízení.

V letech 2010 až 2013 se pohyboval počet žadatelů pod tisícovkou. Extrémní byl rok 2001 s více než 18.000 žádostí.

Témata:  uprchlíci Česká republika Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 21:35

Izraelská armáda potvrdila zabití velitele hnutí Hizballáh

Izraelská armáda v úterý potvrdila zabití velitele proiránského šíitského hnutí Hizballáh, k němuž došlo při útoku na jižní Libanon.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy