Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize kvůli EET se nekoná, Loni vzniklo nejvíce hospod za posledních pět let

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Masové ukončování podnikatelských aktivit kvůli zavedení elektronické evidenci tržeb (EET) nenastalo. Podle výpočtů společnosti Bisnode vzniklo loni 2226 nových firem, které podnikají ve stravování a pohostinství, což je nejvíce za posledních pět let a zároveň meziroční růst o 75 procent.

"Jedním z důvodů extrémního přírůstku nových firem může být zavedení EET od začátku prosince 2016, kdy někteří podnikatelé účelově zakládali nové firmy, aby zakryli nápadné skokové výkyvy v tržbách, které by díky evidenci odhalily finanční úřady," domnívá se analytička Bisnode Petra Štěpánová.

"Tuto spekulaci potvrzuje také to, že polovina firem, které vznikly v loňském roce, byla do obchodního rejstříku zapsána v posledních třech měsících roku, tedy těsně před a po spuštění EET. Nicméně absolutně nejvíce jich bylo v listopadu," dodala.

Letos za necelých pět měsíců vzniklo 708 nových firem. Pokud by tempo zakládání nových společností vydrželo do konce roku, byl by zaregistrován druhý největší počet společností za posledních šest let. Naopak počet nových živnostníků v porovnání s předchozími lety spíše klesá.

U zhruba pětiny firem, které byly založeny v roce 2016, je majoritním vlastníkem fyzická osoba, jež v předchozích letech již ve stravování a pohostinství podnikala na živnostenský list. Přes 12 procent nově založených společností ovládá majitel, který kontroluje další podnik nebo podniky se stejným předmětem činnosti.

Témata:  restaurace elektronická evidence tržeb podnikatelé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy