Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zájem českých turistů o řecký ostrov Kos, Turecko naopak turisty neláká

Dovolená u moře, ilustrační fotografie
Dovolená u moře, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Čeští turisté stále nemají zájem o dovolenou v Turecku, naopak je po dvou letech opět láká řecký ostrov Kos. Počty rezervací na léto tam meziročně stouply na několikanásobek.

Kosu nahrává podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže také to, že velká část nejatraktivnějších ubytovacích kapacit je již na léto vyprodaná. "Lidé, kteří chtějí do Řecka a neuspěli v těch tradičních destinacích jako Rhodos nebo Kréta, tak jsou ochotni klidně cestovat na ostrovy, které měly problém (s uprchlíky)," dodal Papež.

Od schválení smlouvy o uprchlících mezi Evropskou unií a Tureckem na ostrov totiž silně zeslábl příliv utečenců. Na Kosu je nyní podle údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky 2287 běženců.

"Evidujeme více než dvojnásobný počet prodaných zájezdů na řecký ostrov Kos než loni," řekla ČTK Eva Němečková z cestovní kanceláře FIRO-tour.

V případě Turecka byly podle marketingového ředitele Exim tours Stanislava Zímy předprodeje špatné. Ceny zájezdů přitom klesly o desetinu proti loňsku. "U některých hotelů až o 20 procent," dodal Zíma. Právě Turecko tak podle něj bude dominovat nabídce last minute zájezdů v létě.

"Je dost možné, že se letos z Turecka stane takový černý kůň last minute sezony - ceny jsou více než příznivé, kvalita tradičně na vysoké úrovni a osobně věřím, že v turistických letoviscích bude vše fungovat a nebudou tam žádné problémy. Takže, kdo pojede do Turecka, může být nakonec 'vítězem'," potvrdil marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný.

Za nezájmem Čechů o tuto destinaci je podle Jana Papeže nejasná politická situace po loňském nepovedeném pokusu o vojenský puč.

Témata:  dovolená Řecko Turecko Češi

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy