Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požár Severochemy v Liberci způsobil škodu za 100 milionů

Hasiči
Hasiči
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Liberec - Po požáru Severochemy v Liberci zůstaly odhadem škody za sto milionů korun. Ohněm byla zasažena jen část technologie. Firma, která je výrobcem podpalovače PE-PO, chce výrobu co nejdříve obnovit. Část jí dočasně převede do druhého závodu ve Varnsdorfu.

Požár skladu hořlavých kapalin a části výroby v Severochemě byl na operační středisko nahlášen v pondělí ve 12:32, pod kontrolu ho hasiči dostali kolem 14:15, zlikvidován byl ve 20:00. Záchranáři z místa odvezli jednoho lehce popáleného zaměstnance, který se nadýchal kouře, když se oheň snažil uhasit. Dnes v 09:00 se do areálu vrátili vyšetřovatelé. Povolán byl i statik, aby posoudil stav ocelové konstrukce.

Existence firmy není požárem ohrožena. "Pro případ požáru jsme pojištěni a máme i vlastní zdroje," ujistil místopředseda představenstva Severochemy Roman Oberer.

O práci se podle něj lidé bát nemusí. V Liberci zaměstnává Severochema zhruba 70 lidí, ve zničené části jich pracovalo asi 20. "Lidi potřebujeme, komunikace se zákazníky je potřeba víc než jindy. Co se týká výrobních dělníků, ti zatím zůstanou doma s 60 procenty mzdy," dodal.

"Máme ověřeno, že to, co máme na zásobách - hotovou výrobu, ta zasažena nebyla, takže budeme moci obnovit dodávky," řekl Oberer. Co nejdříve chce firma obnovit i výrobu v nezasažené části. Podle předběžných informací není statika budovy narušena, a tak lze v sousední nezasažené hale výrobu obnovit. "Mělo by to být v průběhu několika dní," dodal.

Požár prošetřuje policie pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. "Zahájili jsme úkony trestního řízení," uvedla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová. Podle ní není vedeno proti nikomu konkrétnímu. "Vyšetřování potrvá určitě řádově měsíce, budeme si muset nechat vypracovat znalecké posudky," dodala.

Témata:  Liberec hasiči

Aktuálně se děje

7. května 2024 10:08

Ústavní soud zrušil podmínku operace pro úřední změnu pohlaví

Operace už nebude potřeba k úřední změně pohlaví, podle Ústavního soudu je taková podmínka v rozporu s lidskou důstojností. Sporné paragrafy přestanou platit v polovině roku 2025. Současný stav označil soud za neudržitelný a upozornil na nečinnost politiků, které vyzval k přijetí nové právní úpravy. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy