reklama

Podle Bělobrádka se v návrhu rozpočtu neprojevují zvýšené výběry daní, které bývalý ministr financí Andrej Babiš (ANO) sliboval v souvislosti se zavedením kontrolních hlášení na DPH a elektronické evidence tržeb (EET).

"Andrej Babiš slíbil při přípravě rozpočtu na příští rok, že kontrolní hlášení přinese 12 miliard korun a EET 5,3 miliardy korun. Ale podle údajů ministerstva financí se počítá s nárůstem výběru pouze o 17,1 miliardy korun," řekl šéf lidovců. Podle něj to nedává smysl, když by zvýšení příjmů rozpočtu měl pohánět i hospodářský růst a rostoucí spotřeba domácností.

"Závěry jsou tedy dva. Buď kontrolní hlášení a EET zdaleka nepřinesly do rozpočtu tolik, kolik slibovalo ministerstvo financí a Andrej Babiš, nebo jsou příjmy na rok 2018 zcela účelově podseknuté tak, aby tam byl polštář na dobu po schválení státního rozpočtu. Oboje nesvědčí o profesionalitě ministra financí," míní Bělobrádek.

Kritizoval i strukturu výdajů, ta podle něj nerespektuje dříve schválené střednědobé výdajové rámce. "Vláda schválila návrh rozpočtu na vědu a výzkum a ministerstvo financí přichází s téměř o tři miliardy nižšími položkami. To je naprosto nepřijatelné a domnívám se, že to může zásadním způsobem ohrozit konkurenceschopnost České republiky," řekl vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace.

"Ministerstvo financí respektuje usnesení vlády o navýšení rozpočtu pro vědu a výzkum a v rámci dalších jednání o rozpočtu s ním počítá, a to zcela bez ohledu na dnešní prohlášení vicepremiéra Bělobrádka. Od pana Bělobrádka bych místo podobných prohlášení očekával přehled plánovaných výdajů do vědy a výzkumu, způsob, jakým hodlá měřit návratnost investic, audit účelnosti a udržitelnosti jednotlivých center excelence nebo plán podpory spolupráce vědy s aplikační praxí a komerční sférou," reagoval Pilný.

Ministerstvo financí uvedlo, že dodatečné požadavky resortů dosahují více než 100 miliard nad rámec navrženého schodku a že takové zvýšení deficitu považuje za nepřijatelné. "Ministerstvo financí odmítá nezodpovědný populismus a bude ctít schválený limit 50 miliard Kč jako nepřekročitelný rámec," uvedl úřad.