reklama

Ministryně Šlechtová nevnímá samostatné ministerstvo informatiky jako dobrý nápad. Ministerstvo informatiky v Česku fungovalo pouze v období 2003-2007. "Jenže Bělobrádek zároveň ukazuje, jako hluboce vězí současní lidovci v zajetí svých stereotypů. Když plánuje na půdorysu MMR obnovit někdejší ministerstvo informatiky, je to stejné, jako když v jejich čerstvém volebním klipu pro rok 2017 plní ženy a dívky jen podružnou vedlejší roli budovatelských roztleskávaček," píše na blogu serveru Aktuálně.cz Šlechtová

"V obou případech je to uvažování padesátých a šedesátých let plánovacího socialismu," nebere si servítky Šlechtová. Podle ní je totiž informatika obor, který prorostl do všech ostatních oborů a samostatné ministerstvo považuje za nadbytečné. "A mluvit o něm jako o ministerstvu budoucnosti znamená přiznat, že úlohu tohoto oboru nechápeme. Nebo snad chtějí lidovci získat zpět pravomoce, které mezitím přešly na ministerstvo vnitra a ministerstvo průmyslu a obchodu? Možná bychom mohli zřídit i ministerstvo psaní a matematiky..." domnívá se.

Šlechtová si jako "ministerstvo budoucnosti" představuje přetvoření současného ministerstva pro místní rozvoj na jakési ministerstvo veřejného investování. Jeho cílem by mělo být zajištění efektivní státní správy a plynulých toků financí do regionů.

"Plánované ministerstvo veřejného investování není žádná plánovací komise, jak to nazývají kritici. Pomáhalo by městům v projektech Smart Cities i venkovu, řešilo by státní podporu bydlení nebo i sportu," píše Šlechtová. Koncept "Smart city" počítá s využitím digitální a informační technologie pro zvýšení kvality života ve městech. Jedním z jeho cílů je například snížení spotřeby energií nebo eliminace zátěže pro životní prostředí.

Ano, tohle může být ministerstvo budoucnosti. Ministerstvo, které má na starosti podporovat rozvoj celé země a prosazovat vize, jak ji zkrášlit. ANO!" uzavírá svou vizi ministryně.