reklama

Bývalý ministr a neúspěšný kandidát na prezidenta z roku 2013 Jiří Dienstbier (ČSSD) včera na svém facebookovém účtu zkritizoval tzv. Den daňové svobody. "Dnes je "svátek" těch, co omezeně měří svou svobodu mírou zdanění. Oslava nedostatku společenské solidarity," vyjádřil se k svátku Dienstbier.

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat, Dienstbier pomyslně píchl do vosího hnízda. "A co je dostatek solidarity? Není odevzdání téměř poloviny příjmu dostatečné?" vyjádřila se jedna komentující. 

"Tak teď jsem fakt v hajzlu a mám zkažený den...jsem evidentně málo společenský solidární, když moje měsíční zálohy na daně a pojištění jsou skoro 20.000,- ...kolik platíte vy pane Dienstbiere?" tázal se jiný. Objevovaly se i slova o soudruzích a krysách.

Den daňové svobody je jakási hranice v roce, od které už daňový poplatník vydělává jen sám na sebe, nikoliv na stát, letos připadl na 29. květen. V prvním období v roce vydělávají daňoví poplatníci na pokrytí výdajů vlády a ostatních institucí státu. Z této sumy pak vláda sestavuje například rozpočet, určuje množství financí na sociální dávky a podobně.

Konkrétní den, který na den daňové svobody připadá, se mění každý rok a v každé zemi je v odlišném termínu. Je vypočítáván každoročně na základě podílu veřejných výdajů na hrubém domácím produktu (HDP).

Na základě výpočtů Liberálního institutu lze zpozorovat, že den daňového příjmu se neustále posouvá tam a nazpět, v posledních letech ale spíše směrem k počátku roku. V praxi to znamená, že daňový poplatník odvádí státu čím dál menší podíl svých příjmů. V roce 2010 tento den připadl na 18. červen, v roce 2000 ale například už na 6. června.