Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přenesená daňová povinnost u DPH se od července rozšíří

Daně, ilustrační fotografie
Daně, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Od července začne platit novela zákona o DPH. Režim přenesené daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty se rozšíří o poskytnutí pracovníků pro provedení stavebních nebo montážních prací, dále o dodání zboží poskytovaného jako záruka, dodání nemovitosti prodávané dlužníkem z rozhodnutí soudu nebo o zprostředkování dodání investičního zlata. Naposledy se rozšířila přenesená daňová povinnost v ČR od loňského října o telekomunikační služby na velkoobchodní úrovni.

Přenesená daňová povinnost je založena na principu, že v případě poskytnutí služeb nebo zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel.

Prodejce vystaví daňový doklad, kde proti běžnému daňovému dokladu neuvede výši DPH. Místo toho uvede, že výši daně je povinen doplnit a přiznat odběratel. Cílem opatření je zamezit podvodům a spekulacím v souvislosti s platbou DPH. Opatření se ale netýká koncových drobných spotřebitelů, ale je to opatření na úrovni plátců DPH, tedy firem a podnikatelů.

Krom telekomunikačních služeb na velkoobchodní úrovni povinnost dále platí například na dodání plynu a elektřiny, na vybrané zemědělské plodiny, dodání mobilních telefonů, mikroprocesorů, herních konzolí, některých druhů odpadů, stavebních a montážních prací nebo u obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů.

ČR prosazuje, aby státy mohly samostatně určovat, jaké zboží a služby budou podléhat přenesené daňové povinnosti. Země to považuje za jeden z důležitých nástrojů proti daňovým únikům.

Evropská komise na konci loňského roku navrhla členským státům cestu k tomu, aby za určitých podmínek mohly při výběru DPH využívat obecný mechanismus přenesené daňové povinnosti. Komise ovšem do návrhu zakomponovala řadu omezení, které podle ministerstva financí mohou fakticky vyloučit Českou republiku z okruhu států, které mohou o reverse charge požádat.

Témata:  daně ekonomika zákony

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy