Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budeme v nemocnici znovu platit? Bělobrádek chce, aby zbylo víc peněz pro těžce nemocné

Nemocnice Motol, ilustrační foto
Nemocnice Motol, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Podle vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka by měl být zvážen návrat k poplatkům za hospitalizaci. Sto korun za den v nemocnici bylo po verdiktu Ústavního soudu zrušeno od ledna 2014.

Účinné, ale velmi nákladné biologické léčby se loni dostalo zhruba 6000 klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) z celkem 20.000 pacientů s roztroušenou sklerózou žijících v Česku. "Je proto otázkou, zda by lidé neměli platit v omezeném režimu za pobyt v nemocnici, aby zbylo na léčbu závažných nemocí," uvedl dnes na tiskové konferenci při příležitosti Světového dne roztroušené sklerózy Bělobrádek, který touto chorobou trpí.

Počet lidí s roztroušenou sklerózu podle lékařů každoročně narůstá. V registru, kde se shromažďují data ze všech 15 specializovaných center v Česku, bylo ke konci loňského roku 9044 pacientů, kteří mají biologickou léčbu a zhruba dalších 2000 pacientů, kteří biologickou léčbu nemají.

U pacientů v pozdní fázi již biologické léky nezabírají. Těchto nemocných může být kolem 40 procent z celkového počtu lidí z roztroušenou sklerózou.

Náklady zdravotních pojišťoven na léčbu nemocných s touto chorobou se mohly loni blížit dvěma miliardám korun. Jen VZP, která má podle svého mluvčího Oldřicha Tichého mezi svými klienty přes 15.000 pacientů s roztroušenou sklerózou, loni vydala na jejich léčbu zhruba 1,7 miliardy korun.

Témata:  poplatky ve zdravotnictví Pavel Bělobrádek zdravotnictví nemocnice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy