Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spoluúčasti pacientů? Část uchazečů o Hrad je pro to, aby si občané připláceli

Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Spoluúčast pacientů či zavedení standardů ve zdravotnictví je pro Čechy citlivé téma. Část prezidentských kandidátů by však byla pro, aby si občané připláceli. Prý by se tak podařilo pro zdravotnictví zajistit více peněz.

Jednoznačně proti spoluúčasti a standardům ve zdravotnictví se postavil jen hudebník a předseda strany Rozumní Petr Hannig. Spíše odmítavě je vnímá bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš. "Otázkou je, co se spoluúčastí rozumí, ale obecně ji nedoporučuji, je to politicky velmi citlivá záležitost," sdělil.

Lékař Marek Hilšer poznamenal, že v českém zdravotnictví by mělo být jasno, na jakou péči mají pacienti nárok. "Není přípustné, aby pacienti platící si stejné pojištění dostávali jinou péči jenom proto, že se ocitnou v jiné nemocnici nebo nemají dobré známé ve zdravotnictví," uvedl. Sociálně únosnou spoluúčast na nemocniční stravu neodmítá.

Mirek Topolánek připomněl, že jeho vláda zavedla ve zdravotnictví poplatky. "Mimo jiné se tím odlehčilo těm nejtěžším případům s finančně náročnou medikací, protože se zastropovaly pro tyto lidi roční výdaje," poznamenal. Zrušení poplatků označil za "nebezpečný populismus". Uvedl, že spoluúčast může být zavedena formou platby za nadstandard, například za hotelové služby. "Jsem však proti tomu, aby existovala dvojí kvalita péče - pro chudé a pro bohaté," dodal.

Podnikatel Michal Horáček je přesvědčen o tom, že základní standardy, které by byly přístupné a zaručené všem, by se definovat měly a pravidelně se měly podle prosperity země zvyšovat. Poznamenal, že spoluúčast by zřejmě pomohla předejít zneužívání zdravotní péče. "Její zavedení by však nesmělo ohrozit přístup pacientů ke zdravotnictví, zejména pak těch sociálně slabých či chronicky nemocných," uvedl.

Bývalý šéf mladoboleslavské Škody Auto Vratislav Kulhánek zavedení spoluúčasti a standardů připustil. Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek podotkl, že pokud se má kvalita zdravotnictví udržet a zvyšovat, musí se zvýšit objem peněz, které do něj přicházejí.

Podle bývalého českého velvyslance ve Francii Pavla Fischera je jasné, že udržet vysokou úroveň českého zdravotnictví něco stojí. "Doporučuji omezit tradiční přijímání dárků od pacientů, které se stalo samozřejmostí. Na místě je naopak hledat takové standardy, které by vedly k odpovědnosti personál i pacienta," uvedl.

Současný prezident Miloš Zeman na otázku neodpověděl. V minulosti kritizoval zrušení poplatku za hospitalizaci v nemocnici.

Témata:  zdravotnictví poplatky ve zdravotnictví Jiří Drahoš Petr Hannig Marek Hilšer Mirek Topolánek Michal Horáček Vratislav Kulhánek Pavel Fischer Miloš Zeman

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy