Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku žije asi 28.000 dolarových milionářů. Díky čemu získali své majetky?

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

Praha - V Česku je podle odhadů zhruba 28.000 dolarových milionářů. Dle průzkumu J&T Banky jim nejvyšší zhodnocení přináší stavební pozemky, rezidenční nemovitosti (reality) a takzvané startupy, tedy rychle se rozvíjející firmy. Zemědělská půda či nákup firem už nejsou v kurzu.

Nejatraktivnější investicí jsou nyní pro dolarové milionáře nemovitosti. Někteří investoři sice hovořili o možnosti přehřátí trhu, nicméně většina věří, že hodnota nemovitostí, především bytů a kanceláří ve vybraných místech v Praze, ještě nedosáhla maxima.

Zatímco loni nejvíce preferovalo jako investici zemědělskou půdu 41 procent respondentů, letos vnímají milionáři investice do zemědělské půdy jako méně výhodné. V Česku jí věří 28 procent respondentů, což je nejméně za pět let.

Jako důvod poklesu zájmu investoři uvádějí dramatické zvýšení cen zemědělské půdy kvůli jejímu skupování multimilionáři a velkými společnostmi. Objevila se také obava z možné novely zákona o zemědělské půdě, která by umožnila předkupní právo půdy pro zemědělce, kteří na půdě pracují.

Vhodnou příležitost investoři dlouhodobě spatřují i ve startupech. Na 37 procent respondentů uvedlo, že investují do startupů, většině z nich je přitom méně než 50 let. Vedle toho 29 procent českých dolarových milionářů uvedlo, že investuje do technologických inovací nebo do výzkumu.

Průměrný český milionář má v zahraničí 15 procent všech svých investic. Je mu 52 až 53 let, vystudoval vysokou školu a je majitelem firmy. Není to restituent ani svůj majetek nezdědil, ale vydělal si jej dlouhodobým rozvojem svého podnikání.

Témata:  ekonomika nemovitosti firmy

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy