Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman bude po volbách bude usilovat o maximální roli, varuje Kalousek

Máte slovo s M. Jílkovou na téma Postoj Česka k Ukrajině
Máte slovo s M. Jílkovou na téma Postoj Česka k Ukrajině
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska bude prezident Miloš Zeman po podzimních sněmovních volbách usilovat o to, aby hrál maximální roli. Strana chce voliče oslovit návrhy v oblasti vzdělávání a vědy.

Zeman bude čtvrt roku po volbách do Sněmovny obhajovat prezidentský mandát a podle Kalouska bude chtít hrát maximální roli. "Jako vždycky. Je to otázka strategie a odhodlání demokratických stran, jestli mu to umožní, nebo ne. Já jsem připraven udělat vše pro to, aby příliš velký prostor k vlastní úvaze neměl," řekl ČTK.

V případě prezidentských kandidátů má TOP 09 čtyři jednoduchá kritéria, uvedl Kalousek. "Chceme, aby to byl demokrat, měl úctu k ústavě a ústavním zvyklostem. Aby ukazoval směr země jednoznačně na Západ a neustále neznejišťoval spojence v Evropské unii a NATO svými výroky. Jsme si jisti, že ČR patří do srdce Evropy a ne do zadku Asie," uvedl. Posledním kritériem je to, aby prezident nedělal Česku ve světě ostudu.

Zeman podle Kalouska nevyhovuje ani jednomu kritériu. Nejlépe naopak v očích TOP 09 požadavky splňuje Jiří Drahoš. "Já ale nevylučuji, že kdyby přišel někdo s vlastnostmi pana profesora Drahoše a navíc měl významné politické zkušenosti, teď nebudu nikoho jmenovat, tak bychom o tom (podpoře) mohli přemýšlet," dodal.

Pokud jde o program TOP 09, Česko musí dle Kalouska reagovat na nynější obrovské technologické změny, pokud nechce zůstat levnou montovnou, a brát ji jako výzvu, kterou využije. "Díky tomu společnost výrazně zbohatne, ovšem za předpokladu, že bude konkurenceschopná. Konkurenceschopná bude jen za předpokladu, že bude vzdělaná," míní Kalousek.

Vedle obrany proto TOP 09 považuje za absolutní prioritu vzdělávání, vědu a výzkum, a to i rozpočtově. Chce proto do regionálního školství dávat navíc 30 miliard korun. Prosazuje také, aby pokud možno každý středoškolák během střední školy strávil alespoň půl roku v zahraničí na jiné škole.

Ubrat chce TOP 09 naopak ve státní správě a na dotacích. Současná vláda podle něj nabrala 30.000 nových státních zaměstnanců, pětinu z toho úředníků, aniž by to kdokoli poznal na veřejných službách. Stejně tak podle něj bobtnaly státní nákupy, vládní spotřeba či některé neefektivní sociální dávky.

Pokud strana vstoupí do vlády, počítá se zrušením části regulací zavedených současnou vládou. "Seznam nesvobody neobsahuje zdaleka jen elektronickou evidenci tržeb, jsou tam i šmírovací centrální registry, kde stát o svém občanovi ví skutečně opravdu všechno. I to, do čeho mu vůbec nic není," uvedl.

Program TOP 09 zahrnuje i návrh na osmiprocentní snížení odvodů na sociální pojistné. Výpadek na penzijním účtu bude činit zhruba 30 procent z inkasa z daně z přidané hodnoty (DPH). Právě z tohoto zdroje plánuje Kalousek chybějící peníze nahradit. Postupné snižování odvodů na sociální pojištění je podle něj klíčové pro růst konkurenceschopnosti ekonomiky a to, aby se Češi dokázali přibližovat platům západních sousedů.

"Zaměstnavatelé mají oprávněný pocit, že platí za svého zaměstnance obrovské peníze, a zaměstnanci mají oprávněný pocit, že si domů nesou velmi malou výplatu. Je to proto, že 50 procent z toho si bere stát," řekl Kalousek ČTK. "Osm procent na sociálním pojištění by byl ten první krok, nevylučuji, že by musel být ve čtyřletém období rozložen třeba do dvou kroků, ale osm procent považujeme za minimum," konstatoval.

Témata:  TOP 09 Miroslav Kalousek Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy