Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drahošovi lidé věří víc, než Zemanovi

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš by byl podle 40 procent Čechů dobrým prezidentem. O Miloši Zemanovi si totéž myslí jen 33 procent veřejnosti.

Současná hlava státu si tak od dubna pohoršila o šest procentních bodů. Mírně klesla podpora přímé volby prezidenta. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas.

Na třetím místě mezi kandidáty se umístil textař a podnikatel Michal Horáček, kterého by za dobrého prezidenta považovalo 28 procent dotázaných. Lékař a aktivista Marek Hilšer pak získal v průzkumu 18 procent.

Pro zachování přímé volby prezidenta je nyní 79 procent lidí, proti prosinci je to pokles o pět procentních bodů. "To může ukazovat například na to, že si lidé nedokáží vybrat z kandidátů, nebo nejsou spokojeni, neví, koho by volili. A proto ji nevidí jako důležitou či dobrou," uvedla analytička Medianu Lea Michalová. K volbám by přišlo 70 procent Čechů. Vyšší účast by byla mezi vysoškoláky a lidmi nad 60 let.

Median na konci května zveřejnil také průzkum, podle kterého Zemanovi jeho postoj ve vládní krizi sebral část voličů. Naopak přibylo potenciálních voličů Drahoše. I přesto by teď nejvíc Čechů v prezidentských volbách hlasovalo pro Zemana, a to 35 procent. Drahošovy volební preference stouply ze 17 na 24 procent.

Témata:  Jiří Drahoš Miloš Zeman prezident ČR

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy