Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé jsou frustrovaní, při pohledu do budoucna cítí velkou nejistotu a strach, varuje Táňa Fischerová

Táňa Fischerová, kandidátka na prezidenta ČR
Táňa Fischerová, kandidátka na prezidenta ČR
Foto: Česká televize

Praha - Podle předsedkyně Českého helsinského výboru (ČHV) Táni Fischerové by se každý člověk měl snažit udělat něco navíc a pomáhat s tím, aby se společnost měnila k lepšímu. Situace v Česku, zejména při srovnání se státy bývalého Sovětského svazu, je podle ní poměrně dobrá. Ovšem jen na první pohled.

"Ale když se podíváte hlouběji, vidíte, že stát začíná slábnout, že se rozkládají jeho struktury, že začíná vítězit svévole, že policie nefunguje, jak by měla. Že mají lidé pocit, že se nedovolají práva. To všechno jsou velmi špatné signály, protože to dohromady působí nedůvěru k celému systému, nahrává to různým autoritativním vládcům a populismu," řekla bývalá politička, která v úterý oslaví 70. narozeniny. 

"Není normální, že přibývá bezdomovců. Není normální, že tu nejsou sociální byty. Není normální, že každý vydělává na každém. Všechno to vede k tomu, že se lidé cítí víc frustrovaní a když se podívají do budoucna, cítí velkou nejistotu a strach," domnívá se Fischerová.

Sama se snaží pomáhat prostřednictvím ČHV a díky dobrému jménu organizace má dojem, že se daří na problémy upozorňovat a pomáhat je řešit. Na druhou stranu ale podle ní ve společnosti sílí odpor proti neziskovým organizacím a zejména vůči těm, které se zasazují o lidská práva.

"Musím říct, že nad tím žasnu. To po revoluci nebylo, všichni vnímali neziskový sektor jako krev demokracie, to podstatné. A je to taky tak, protože ve všech oborech své činnosti snímají břemeno ze státu, protože stát tyhle věci nemá dělat a nedělá je dobře," řekla.

Neziskové organizace podle ní začínají být vnímány negativně i kvůli tomu, že jsou trnem v oku politikům, kteří dávají přednost ekonomickým zájmům nad společenskými tématy.

Fisxherová v politice sama působila, v letech 2002 až 2006 byla poslankyní. "Já jsem se (tam) cítila být na jiném principu a cítila jsem se zastupovat občanskou společnost, byť na kandidátce Unie svobody," řekla. I proto občas narážela, protože se nechtěla podřizovat stranickým stanoviskům a trvala na svých postojích.

Čtyři roky ve Sněmovně ji pak přivedly k názoru, že politický systém nefunguje, jak by měl. "Jak to je všechno vyprázdněné, povrchní a jak tam nejde o žádné nové myšlenky, nové programy a ideály, jenom o zápas jednoho s druhým," řekla.

Politická kariéra Fischerové ovlivnila tu hereckou. V době působení ve Sněmovně musela herectví omezit kvůli nedostatku času. Dále její hereckou kariéru poškodila kandidatura na prezidentku. "Tam vznikly velké emoce a vášně. A politika strašně rozděluje lidi. Já jsem najednou byla brána jako politik a nikoli jako herečka," přiznala.

Témata:  Táňa Fischerová demokracie politika

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy