reklama

Praha uzavřela s firmou Haguess licenční smlouvu v roce 2006, o šest let později podepsala další, která na tu původní navazovala. Podle soudu magistrát akceptací licenčních podmínek vytvořil stav exkluzivity pro společnost HAGUESS, a.s.

Smlouvami s firmou Haguess se zabývaly i trestní soudy. Loni v září si vyslechli nepravomocné podmíněné tresty čtyři bývalí pražští radní včetně někdejších primátorů Bohuslava Svobody (ODS) a Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) a jeden bývalý magistrátní úředník kvůli uzavření dalších smluv s firmou Haguess.

Ostatních deset obviněných včetně tří současných pražských zastupitelů soud osvobodil. Pět potrestaných se okamžitě odvolalo. Vinu od počátku odmítají s tím, že projekt opencard byl dlouhodobým problémem z éry primátora Pavla Béma (ODS) a že kvůli dříve uzavřeným licenčním smlouvám nemohli postupovat jinak.

Projekt opencard provází dodnes mnoho problémů a sporů. Současný vlastník opencard, firma eMoneyServices (EMS), chce podle dostupných informací po městě a pražském dopravním podniku zhruba tři čtvrtě miliardy korun.