Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr Jurečka nebude chtít po vládě další peníze kvůli chřipce

Zleva: Michaela Marksová-Tominová /ČSSD/, Marian Jurečka /KDU-ČSL/, Marcel Chládek /ČSSD/ a Richard Brabec /ANO/
Zleva: Michaela Marksová-Tominová /ČSSD/, Marian Jurečka /KDU-ČSL/, Marcel Chládek /ČSSD/ a Richard Brabec /ANO/
Foto: Vláda.cz

Praha - V Česku kvůli ptačí chřipce veterináři utratili zhruba 100 tisíc ptáků. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes oznámil, že nakonec nebude žádat vládu o peníze navíc na kompenzaci.

"Vládní rozpočtová rezerva je vyschlá," sdělil ČTK ministr. Podle dřívějších informací na základě předběžného veterinárního vyhodnocení bude stát chtít jako kompenzaci od Evropské komise více než 44 milionů korun za odškodňování chovatelů a náklady spojené s ptačí chřipkou.

"Jde o to, co nám přiznají. Žádosti chodí ze všech členských států," řekl dříve ústřední ředitel Státní veterinární správy Semerád. Přes 36 milionů korun jsou kompenzace pro chovatele, necelých osm milionů korun chce stát na provozních nákladech za usmrcování ptáků, čištění a desinfekci nebo za přepravu materiálu a mrtvých zvířat.

S chovateli zahájili veterináři dvě správní řízení kvůli porušení biologické bezpečnosti v chovech.

Dříve ministerstvo zemědělství avizovalo, že by mohlo vládu požádat o zvýšení svého rozpočtu až o 70 milionů korun. Přes 31 milionů korun, které měl letos resort na boj se zvířecími chorobami, již utratil. Nyní bude muset sumu najít tedy ve svém rozpočtu. Peníze následně částečně uhradí Evropská unie.

Témata:  ptačí chřipka Marian Jurečka zemědělci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy