reklama

Nejvyšší soud se problémem zabýval na základě stížnosti, kterou podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Dnes soud nejprve zamítl zbývající důkazní návrhy Rathovy obhajoby, hned poté vyhlásil rozhodnutí. Z obžalovaných přišel jen Rath.

Soudce Vladimír Veselý zdůraznil, že Nejvyšší soud nerozhodoval o vině obžalovaných. Odůvodnění začal číst krátce po 10:00, zatím se nese v obecné rovině.

Středočeský krajský soud Ratha v červenci 2015 uznal vinným z přijímání úplatků v souvislosti s krajskými zakázkami a nepravomocně mu uložil 8,5 roku vězení. Spojil ho s činnosti manželů Petra a Kateřiny Kottových, kteří dostali tresty o rok nižší. Odvolací senát rozsudek zrušil loni v říjnu.

Rathova obhajoba požadovala, aby se Nejvyšší soud obrátil na ústavní soudce s návrhem na přezkoumání právní úpravy stížnosti pro porušení zákona. Nejvyšší soud návrhu nevyhověl, sporná ustanovení trestního řádu už prý v minulosti Ústavní soud řešil, část jich zrušil, zbytek je v souladu s ústavou. Veselý podotkl, že možnost iniciovat u ministra podání stížnosti má obžaloba i obhajoba. Nejde tedy o porušení principu rovnosti zbraní.