Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nedostatek odposlechů v kauze Rath? Chybí zdůvodnění jejich délky, upozornil soud

David Rath na autogramiádě své knihy Absurdní proces
David Rath na autogramiádě své knihy Absurdní proces
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Brno - Nejvyšší soud (NS) sice obecně označil odposlechy v korupční kauze kolem Davida Ratha za legální, zjistil jeden konkrétní nedostatek. Chybí zdůvodnění, proč byly odposlechy povoleny na maximální možnou dobu, kterou připouští trestní řád.

Podle NS je to ale pochybení spíše formální, které samo o sobě neznamená, že odposlechy jsou nezákonné.

Z kontextu prý bylo evidentní, proč je potřeba déletrvající odposlech. "Z toho odůvodnění, případně ze spisového materiálu, lze dovodit odůvodněnost doby, na kterou ten příkaz byl vydán, odůvodněnost doby, po kterou mělo být odposlouchávání a záznam prováděno," řekl předseda senátu Vladomír Veselý.

NS přitom odkázal zvláště na charakter prověřované trestné činnosti. V Rathově kauze jde o údajnou korupci kolem zakázek ve Středočeském kraji. Rath s podobným vysvětlením spokojen není, odkaz na povahu trestné činnosti považuje za plytkou, nicneříkající formulaci, zákon podle něj očekává, že doba odposlechu bude stanovená s ohledem na konkrétní případ a řádně zdůvodněná. "Tady jsme slyšeli, že v podstatě je to zbytečné, že se to přece povoluje na tu nejdelší dobu - a tečka," uvedl Rath.

"Ten vzkaz je pro lidi dost nepříjemný, to znamená: Smiřte se s tím, že kdokoliv vás bude kdekoliv, třeba doma v ložnici, sledovat, odposlouchávat, klidně roky," doplnil Rath.

Vrchní soud v Praze také justici vytknul, že plně přejímala zdůvodnění odposlechů, se kterým přicházeli státní zástupci. Podle Ratha soudci v podstatě jen orazítkovali to, co po nich žalobci chtěli. Podle NS to ale není vada, která by způsobovala nezákonnost příkazu k odposlechu či sledování. Zákon nepožaduje, aby soudce přepisoval formálně bezvadnou žádost státního zástupce, pokud se s ní ztotožňuje, uvedl Veselý.

Témata:  David Rath 1 odposlechy Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy