Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci Novotný a Borka byli Sněmovnou vydáni k trestnímu stíháná

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna dnes vydala poslance Josefa Novotného (za ČSSD) a Jaroslava Borku (KSČM) k trestnímu stíhání v kauze ROP Severozápad. Jsou podezřelí z poškození finančních zájmů Evropské unie a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Novotný už dřív označil případ za vykonstruovaný a účelový. Z dnešního jednacího dne se omluvil. Borka dnes mluvil o poměrně velmi vážném obvinění, o němž má pochyby a bude se o ně přít. Nesouhlasí, jak uvedl, už i s úvodními větami v policejní žádosti o tom, že byl do hodnotící komise zvolen od počátku účelově.

"V hodnotící komisi jsme se zcela svobodně vyjadřovali k návrhům, tak jak nám byly překládány, to znamená k návrhům Karlovarského a Ústeckého kraje s žádostí o poskytnutí finančních prostředků," řekl.

Mandátový a imunitní výbor hlasoval o doporučení Sněmovně u každého ze dvou poslanců zvlášť, uvedla jeho předsedkyně Miroslava Němcová (ODS). Stejně postupovalo i plénum. Pro vydání Novotného hlasovalo 68 z 85 přítomných poslanců, proti jich bylo sedm. Borkovo vydání ke stíhání podpořilo 69 přítomných poslanců, proti jich bylo šest.

Kauza ROP Severozápad se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu je nyní obviněno 24 lidí, mezi nimiž jsou politici, vysocí úředníci a podnikatelé. Nyní se jejich počet rozšíří o dva.

Témata:  kauza ROP severozápad Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:55

Biden se s Trumpem utká ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.