Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomové se radují: Výsledky britských voleb mohou být pro Česko příznivé

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Praha - Podle analytiků je v zájmu českého hospodářství "měkký brexit", kdy by Londýn přistupoval k rozchodu s EU vstřícně, výměnou za ponechání alespoň částečného přístupu na jednotný vnitřní trh. Výsledky předčasných parlamentních voleb by tak mohly být pro ČR příznivé.

Z pohledu české ekonomiky stále platí, že čím 'tvrdší 'scénář si Británie vybere, tím hůře nejen pro britskou ekonomiku, ale i ostatní země, včetně ČR, dodal analytik Deloitte David Marek. Podíl Británie na českém exportu dosahuje 5,2 procenta.

"Nepřímý vliv skrze dodávky polotovarů a dílů pro zboží kompletované v jiných zemích a směřujících na britský trh je ovšem zhruba stejně velký, takže expozice ČR vůči britské ekonomice činí zhruba deset procent HDP," připomněl Marek.

"Překvapivé zaváhání britských konzervativců v předčasných volbách, které měly potvrdit jejich pozici, může být dobrou zprávou pro českou ekonomiku," myslí si analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Kabinet Mayové totiž vysílal zřetelný signál, že je zastáncem tvrdého brexitu. Nynější volební neúspěch lze podle něj číst jako vzkaz voličů, že si tvrdý brexit nepřejí.

Británie je pro české exportéry čtvrtou největší vývozní destinací. "Zachování volného obchodu s ní je pro naše firmy prioritou. Věříme, že nová britská vláda, ať většinová, nebo menšinová, levicová, či pravicová, se zasadí, aby bruselské vyjednávání o podmínkách vystoupení Británie z EU pokračovala v přátelském duchu a konstruktivní atmosféře. Chaotická politika by přinesla značné škody na obou stranách," uvedl ředitel Sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy Lukáš Martin.

Témata:  volby ve Velké Británii Brexit Česká republika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy