Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Agentem tajných služeb může být kdokoliv. Jak se jím stát?

Lidé
Lidé
Foto: www.bis.cz

Praha - Agentem ve službách Bezpečnostní informační služby se může stát prakticky kdokoliv, kdo představuje pro Službu nějaký přínos. Pokud byste chtěli být jejím plnohodnotným zaměstnancem, podmínek už přibývá. Služba momentálně stojí zejména o experty na výpočetní techniku, rozhodla se zaměstnávat i osoby se zdravotním postižením.

Jakou kvalifikaci musí člověk mít, aby se mohl přihlásit na pozici agenta ke zpravodajské službě? Do Bezpečnostní informační služby (BIS) se může přihlásit prakticky každý, kdo by pro ni znamenal nějaký přínos. "Teoreticky může své služby nabídnout BIS kdokoliv, ale upřímně řečeno, je to natolik neobvyklé, že to samo o sobě už budí jistá podezření," uvedl pro EuroZprávy.cz její tiskový mluvčí Stanislav Šticha. 

V českých podmínkách navíc nelze chápat význam pojmu agent tak, jak je vnímán ve Spojených státech nebo ve Velké Británii. "Agent je opravdu "pouze" osoba jednající ve prospěch. Není to tedy kmenový příslušník BIS. V ČR mluvíme o důstojnících zpravodajské služby nebo o občanských zaměstnancích. Osobou jednající ve prospěch může být téměř kdokoliv, kdo může znamenat pro činnost zpravodajské služby přínos," upřesnil Šticha. 

Agenti tak v praxi poskytují mimořádně cenné a jedinečné informace. Nabídnout svou službu může každý, komu už bylo 18 let. Služba si ale ve většině případů osoby, s nimiž naváže spolupráci, vybírá sama. Následně by se agent měl podílet na aktivitách, které mají pomáhat zajistit bezpečnost, ekonomické zájmy státu a demokracii v zemi. Vypomáhá i v boji s terorismem a organizovaným zločinem. Často se jedná o jedince s intenzívním vlasteneckým cítěním. 

Služba na oplátku poskytne agentovi krytí a ochranu. Největším rizikem této práce je právě dekonspirace agentů, která je může ohrozit třeba i na životě. Pomoc agentů je pro Službu klíčová také proto, aby dokázala účinně a včas varovat před hrozbou a následně ji eliminovat.

Zaměstnání u BIS můžou najít i středoškoláci, kteří preferují práci v terénu. V současné době je dle Štichy personálně Služba zcela zabezpečena. "BIS si rozhodně na nezájem uchazečů stěžovat nemůže. Je ovšem pravdou, a potvrdila to i nedávná stáž vysokoškolských studentů, že je velmi složité získat nové experty v oblasti informačních technologií. Ostatně chybí na celém pracovním trhu," upřesňuje.

 Pro nábor nových zaměstnanců jsou důležité zejména jejich inteligenční schopnosti, určitý osobnostní profil, ale i absolutní bezúhonnost. Na čem nejčastěji uchazeči vyhoří při pohovoru? Důvodů je prý mnoho. "Samozřejmě jakékoliv pochybnosti, které se objeví v procesu bezpečnostní prověrky mohou být důvodem k jejímu okamžitému zastavení. Na druhou stranu velké množství zájemců neprojde už vstupním pohovorem. Nemusí to být hned třeba kriminální minulost, stačí třeba i neschopnost dostatečně jasně definovat důvody zájmu o práci ve zpravodajské službě," sdělil Šticha.

V současnosti se i Bezpečnostní informační služba snaží podporovat rovné pracovní příležitosti a zpravodajským důstojník se tak může stát i osoba se zdravotním postižením. "Jsou mezi nimi lidé velmi schopní, pracovití a s morálními vlastnostmi, které naše služba vyžaduje. Jsou to jedinci, kteří jen třeba neměli v životě v určitém momentě tolik štěstí a nemohou se opřít o bezvadné zdraví," sděluje na stránkách BIS její ředitel Michal Koudelka, jehož do funkce jmenoval kabinet premiéra Bohuslava Sobotky loni.

Požadavky na nové zaměstnance stanovuje paragraf 13 zákona 361/2003 Sb. Musí jít o občana České republiky, který dosáhl 18 let a je trestně bezúhonný. Měl by také mít negativní lustrační osvědčení a měl by být fyzicky i duševně zdráv.

Pokud se tedy do služeb "bisky" chcete dostat, prvním krokem je přihláška ve formě dotazníku, která je dostupná na oficiálních stránkách Služby. Nezbytný je také motivační dopis a životopis. V rámci zaškolení a přijetí do řádných služeb BIS je nutno absolvovat výcvik se střelnou zbraní a také kurz mimo domov, který trvá v rozmezí ode dvou do čtyřech měsíců. 

Témata:  BIS (Bezpečnostní informační služba ČR) bezpečnostní agentury Česká republika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy