reklama

V pořadu diskutoval Jiří Čunek – senátor za KDU-ČSL, František Adámek – poslanec za ČSSD, Lenka Šulová – vedoucí oddělení sociální psychologie na katedře psychologie FF UK v Praze, spisovatelka a samoživitelka Irena Obermannová, Valentin Papazian – předseda Unie otců a sociální pracovník Unie otců a sociolog Andrej Dan Bárdoš.

První slovo dostal Jiří Čunek. „Tradiční model otec-matka-dítě je pro dítě modelem nejlepším. Všechny studie, které jsou známy, ukazují, že tento model nejenom historicky ale i dnes je pro dítě potřebný,“ uvedl. Adámek z ČSSD však neví o studii, která by popisovala nějaká postižení, které hrozí dětem, které nevyrůstají v úplné rodině. „Máte pocit, že jsou méněcenné, špatně vychované?“ tázal se senátora. Psycholožka Šulová dodala, že takové výzkumy existují. Děti z neúplných rodin jsou prý ohrožené, zmínila výzkum nadace Sirius na skupině 5 tisíc dětí. Mnohem hůř se prý projevují jako partneři, jejich manželství je méně trvalé.

S tím nesouhlasil sociolog Bárdoš, neúplnost rodiny tu prý existuje od roku 1945, kdy bylo mnoho židovských rodin vyvražděných.Podle psycholožky Šulové ale není totéž, zda rodič zemře, nebo zda žije od počátku v neúplné rodině. Holokaust prý není vhodné v této souvislosti zmiňovat.

Předseda Unie otců Papazian představil průzkum, podle kterého děti z neúplných rodin spáchají více sebevražd a je u nich 20 krát větší pravděpodobnost, že  nedokončí školu a nebo upadnou do závislosti na drogách. „Je to závažná věc,“ dodal. Poslanec Adámek připustil, že ideálem je standardní rodina. Ale není třeba rozlišovat ženy na více či méně cenné, zda jsou vdané nebo nemají partnera.

Podle senátora Čunka je otázkou, zda žena má právo na zdravé dítě. „Zkrátka někdo dítě mít nemůže, tak ho nemá,“ míní.  Dodal, že jít do života s plánem pro dítě, které nebude mít druhého rodiče, je velké postižení. Spisovatelka Obermannová nechápala, že všichni myslí jen na dítě. Podle ní jsou zde ženy, které touží po dítěti a jsou ochotny mu poskytnout dobrý život...  "v Česku, které vymírá," dodala. „A vy ji vezmete to právo?“ tázala se.

Dle poslance Adámka říká Úmluva o práv dítěte, že má právo poznat své rodiče, pokud je to možné. Šulová na to opáčila, že Dítě nepotřebuje právně vědět, kdo jsou jeho rodiče. Ono je prý potřebuje v každodenních interakcích. „Úplně se vykašleme na muže?“, ptala se a dodala, že by pak byli jen dárci spermatu.

Následovala přestřelka mezi panem Bárdošem, který poznal otce ve 20ti letech života. Dle jeho soudu to žádný vliv nezanechalo a sám je plnohodnotným českým občanem. "Nevíte, o co všechno jste přišel, když jste neměl tátu," řekla mu na to Šulová. Na to Bárdoš opáčil, že vím že o velké věci. Byl totiž v adoptivní rodině, kde byl táta "ožrala". Na to Šulová ironicky poznamenala, že všichni muži jsou "ožralové a bijí své ženy". 

Divák ze Strany zelených poznamenal, že jsme vychování nejen matkou a otcem, ale kýmkoliv, i učiteli ve škole, rodiny kamaráda. On sám prý vyrostl v tradiční rodině, měl ale vzory i jinde. 

Následovala trapná situace pro poslance Adámka, který se domníval, že se celou dobu diskutuje o jeho poslaneckém návrhu k zákonu, kdy žena, která se léčí na neplodnost, má právo na umělé oplodnění. "To jste v jiném kině, téma je jiné," rýpl si Čunek. Podle něj měli téma diskuze všichni v mailu, debatuje se tedy o oplodnění ženy jako takové.

Žena z publika, která vychovává sama dvojčata se hostů tázala, zda vědí, kolik "chlapů" dítě nechce a kolik mužů nutí ženu k potratu. Podle ní jsou ženy brány jako občanky druhé kategorie. Čunek zmínil, že problém má kořeny úplně někde jinde. Tím může být antikoncepce, kterou dívky berou od patnácti, a je otázkou, co to s jejich tělem udělá. "Dnes už by ty ženy tak hloupé být neměly?", dodal otázkou. Z publika se ozval nesouhlasný pokřik: "Fuj, hanba, ostuda!".

Jiný divák podotkl, že otcem a matkou není ten, kdo je v rodném listě, ale kdo se o dítě stará. Papazian z Unie otců připustil, že hodně mužů nechce dítě, ale že existuje i 40 procent dívek, které ho taktéž nechtějí. Divačka z mladých zelených se ho ptala, zda si myslí, že žena bez partnera je odpad. K tomu zmínila, že se vůbec neřeší právo leseb na oplodnění. 

Na to reagoval Jiří Čunek, když řekl, že společnost má zajišťovat to, aby to dítě vyrůstalo v pro něj nejlepších podmínkách. "Stejnopohlavní páry nesplňují tento požadavek," a znovu se ozvalo: "Fuj, hanba,". "My se od vás nenecháme urážet," ozvali se Zelení z publika. "Vy jste LGBT nebo mladí Zelení?" zeptal se zmateně Čunek. Na to ho nařkla divačka ze Zelených, že uráží LGBT páry. Psycholožka Šulová k tomu dodala, že LGBT páry mohou mít děti, nicméně obcházením zákona. 

Divák Pokorný si myslí, že žena sama by měla "přiložit ruku k dílu" a ne čekat, až ji oplodní stát. Podle katolické divačky si člověk bere práva, která ve skutečnosti nemá. Vše ostatní mimo tradiční rodiny je prý slepá ulička, která nevede k rozvoji společnosti. Spisovatelka Obermannová však chce, aby záležitost upravil zákon, neboť jinak ženy pojedou do Turecka, kde nechají oplodnit od prvního muže, na kterého narazí.

Následoval výstup diváka Zdeňka Macury, někdejšího partneru zesnulé zpěvačky Ivety Bartošové. Řekl, že se zabývá domácím násilím a že muži koupou ženy do břicha, aby potratily. Nechtějí prý ztratit moc nad ženou. "To, že žena potřebuje a chce dítě, by se mělo chránit. Pokud je otec tyran nebo psychopat, je lepší, aby ho dítě neznalo," dodal. Poté se ozval další Zelený. Řekl, že je katolík, ale prý je nesmyslné dokola říkat otec matka – tradiční model je tady jen 300 let. Lidé se prý mohou vychovávat různě, třeba skupinou žen. Podle Čunka je tu ale tradiční rodina odjakživa, už od antiky. 

Debatu ukončila divačka, která prohlásila, že nutíme ženy, aby si pokoutně sháněly nějaké podpisy, aby měly dítě. Myslí si, že když se narodí dítě do rodiny, tak to hned neznamená, že má zajištěnou péči.