reklama

Jako první se ke slovu dostal někdejší ministr pro lidská práva a národnostní menšiny a zástupce iniciativy Kroměřížská výzva Michael Kocáb. Podle něj Zeman pochybil třeba na počátku vládní krize při přijetí premiéra Bohuslava Sobotky na Pražském hradě. Sám přiznal, že mávání holí by ještě pochopil, nelíbil se mu ale jeho „manifestační odchod“, když Sobotka ještě mluvil. Připomněl také prezidentův kontroverzní výrok o střílení novinářů pronesený před ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „Byl jsem překvapen nevychovaností pana premiéra, který byl pozván na jednání do salonku. Měl odejít a jednat, místo toho zůstal s novináři a opakoval svoje slova,“ udeřil na premiéra ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček. Upozornil také, že čeští novináři přítomní v Pekingu ukázali, že se umí chovat, ale ruští ne, a pletli se prezidentům přímo pod nohy. Pravě za to si pak zasloužili Zemanova slova.

„Nevyzýval pana Putina, aby se vrátil domů a někomu zakroutil krkem. Mohla za to špatná organizace, ale teď se tento bonmot hodí v politické kampani,“ tvrdí Ovčáček. S tím ale nesouhlasí euroslanec za TOP09 a STAN a někdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, podle kterého mluvčí celou věc bagatelizuje. Připomněl, že se o Zemanových slovech jednalo dokonce i v Bruselu. „Mluvilo se o tom, jak se chová český prezident, jeho bonmot nám dělá ostudu v zahraničí,“ udeřil Pospíšil s tím, že by bylo něco jiného, kdyby jej pronesl před zástupci Německa nebo Francie. Neopomněl dodat, že v Rusku jsou novináři odporující Putinovi skutečně likvidováni. Ovčáček obratem poukázal na to, že světová média téměř každý den rozebírají nějaká výrok amerického prezidenta Donalda Trumpa..

Je ústava jen cár papíru?

Podle šéfa komunistických poslanců Pavla Kováčika šel Zeman při řešení ústavní krize po hraně ústavy, nikdy ji ale neporušil. „Dokonce ji ani nezneužil,“ tvrdil komunista. Drobná podnikatelka Marie Vaňatová ale podle svých slov Zemanovi zazlívá, že odjel do Číny, když na české politické scéně panovaly problémy. Podle důchodce Miroslava Vokřínka ale Zeman zabránil Sobotkovi v převzetí ministerstva financí. Poukázal také na to, že se v Pekingu prezident sešel s dvěma nejmocnějšími muži planety. Politolog Josef Mlejnek se však domnívá že v případě vládní krize Zeman několikrát ústavu porušil. Poukázal například na situaci, kdy chtěl přijmout demisi premiéra Sobotky, což znamená i demisi celé jeho vlády. Zeman se přitom ale jasně vyjádřil v tom smyslu že by nahradil pouze premiéra a zbytek vlády by ponechal.

Sociolog Petr Hampl vyslovil domněnku, že ústava je jen nástroj k tomu, aby se lidé cítili bezpečněji, což se ale neděje. „Zákony jsou nám diktovány z ciziny. Naše armáda je řízena Bundeswehrem. Ústava teď nefunguje, lidé se necítí bezpečně. Máme nedostatek demokracie,“ tvrdil. „Takže ústava je cár papíru?“ nechápal jeho slova Mlejnek.

Zeman nás chrání před islámem, který by nám sebral duši

Kocáb posléze uvedl, že Češi stojí na hraně mezi východem a západem a že vztahy s Čínou a Ruskem, které udržuje Zeman, zemi škodí a oslabují její pozici v Evropské unii na další léta. Ovčáček mu oponoval, že Zeman během jednoho třicetiminutového rozhovoru domluvil investice za 9 miliard korun. „To jste prodali Havlovo letiště,“ rýpnul si Kocáb. „Nic jsme neprodali. Celý západ dnes jezdí na východ,“ odvětil mu Zemanův mluvčí. „Ano, s Čínou komunikujme, ale ty investice se podle expertů pohybují mezi 3 a 4 procenty, u Německa je to 60 procent,“udeřil Pospíšil, který připomněl, že na protest proti Zemanovi vyšly do ulic tisíce lidí. „Musíme obchodovat se všemi,“ nesouhlasil Kováčik, který dodal, že celá řada zemí EU i přes sankce čile obchodovala třeba s Irákem.

Ovčáček se ještě vrátil k Sobotkově demisi, když připomněl, že ji Sobotka sice slíbil v polovině května, dodnes ji ale Hrad nedostal. „A to tam pošťák chodí pravidelně,“ neodpustil si komentář Ovčáček. Podle Pospíšila vzniklo spojenectví Zeman-Babiš. „Odvolal by prezident Babiše, kdyby jej k tomu sám nevybídl?“ zajímalo Pospíšila, který zmínil, že Zeman svolal schůzku zástupců koaličních stran ve chvíli, kdy byl Sobotka mimo zemi. „Možná tím, že tam pan Sobotka nebyl, byla tato schůzka klidnější. A žádné spojenectví Babiš-Zeman neexistuje,“ oponoval hradní mluvčí. Do debaty se z publika zapojila také známá advokátka Klára Samková, podle které se svět už nedělá na východ a západ, ale na sever a jih. „Zeman dobře ví, že je lepší Čína a její komunismus, o kterém víme, že jej můžeme přežít, než islám, který vám sebere duši,“ tvrdila.

Bude Česko obchodovat i s KLDR?

„Je nějaká hranice, kde nejsou peníze na prvním místě? Měla by nás zajímat lidská práva. To budeme obchodovat i s KLDR?“ nadhodil otázku Kocáb. Muž z publika jej okamžitě usadil slovy o tom, že nic nechápe a že nevidí, že kvůli protiruským sankcím přišli lidé o práci. Kováčik také namítl, že firmy z USA nebo Francie s KLDR vesele obchodují. „My jsme exportní ekonomika, nemúůžeme si vybírat,“ tvrdil komunista. S tím se ale Pospíšil nedokázal smířit a trval na tom, že on a Kocáb budou dále hájit lidská práva a odkaz Václava Havla a jeho politiky. „Vždyť Kocáb na Staromáku podporoval banderovce. Byl tam i Schwarzenberg. Ústavní právníci, kde jste byli, když se nezákonně rozdělilo Československo, když jsme vstoupili do NATO. Jsme kolonií EU,“ tvrdil jeden z diváků.

Politolog Mlejnek mluvil o tom, že je Česko schizofrenní zemí, kde se liší postoj vlády a postoj prezidenta. „Lidé si prezidenta sami zvolili, nemžete zpochybňovat jeho mandát,“ rozkřikl se na něj sociolog Hampl. „Zeman není všemocný král, Pokud si lidé mysleli, že bude, tak se spletli,“ nedal se Mlejnek. „To pan Sobotka jezdí do Číny inkognito, aby neměl potíže u svých novinářů,“ pustil se do premiéra Ovčáček. „Zeman je jediný pořádný politik. To závist vedla Sobotku k vyvolání krize,“ podpořil jej jeden z diváků. Divák Štěpán Hlinovský ale naopak hlavu státu nešetří. „Podbízí se diktátorům, hulí, chlastá a mluví sprostě. V Číně se prý učí stabilizovat situaci,“ připomněl Zemanův starší výrok. Pospíšil pak k tomuto tématu dodal, že Česko je parlamentní republikou a tudíž musí Zeman jednat a vystupovat v souladu s vládou.

Kdo se zastává Zemana, je veřejně dehonestován, zuřil divák

Řeč přišla také na Jiřího Kajínka. Podle podnikatelky Vaňatové by prezidentská milost neměla být vůbec udělována vrahům. „Mohl ji dát hned, když nastoupil do úřadu, ne na konci, když se blíží volby. Vidí, že preference padají a čeká asi hlasy vězňů a jejich rodin,“ tvrdila diskutující. Podle Ovčáčka však Kajínek nebyl propuštěn kvůli volbám, protože kdyby to tak bylo, mohlo by k tomu dojít třeba až v prosinci. „Každé pravidlo má své výjimky,“ reagoval pak mluvčí na fakt, že Zeman dříve milost pro Kajínka důrazně odmítal. Připomněl, že také jednal s někdejší ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou o obnově řízení, ke kterému ale nedošlo. Podle Kocába mohl mít Zeman pro jeho propuštění několik důvodů – buď se domníval, že za dvojnásobnou vraždu dostal moc vysoký trest, nebo je přesvědčen, že je nevinný. To by ale měl být podle něj Kajínek rehabilitován. V každém případě by prý ale měl prezident svou motivaci vysvětlit.

Podle Samkové v tomto případě hraje velkou roli medializace. „Nedůvěřují české trestní justici. Jsou tu další vážné případy,“ uvedla s tím, že Kajínek nikdy nemůže dosáhnou obnovy procesu, protože kdyby byl osvobozen, stát by mu musel platit obří odškodné.

Poslední část debaty se zaměřila na současné pravomoci prezidenta a na to zda mu přímá volba dává větší mandát. Podle Kováčika sice byla zavedena přímá volba, ale mandát prezidenta změněn nebyl, což je chyba. Jedna z divaček se dokonce domnívá, že přímá volba do zastupitelské demokracie nepatří. I Mlejnek přiznal, že je třeba buď změnit volbu prezidenta zpět na nepřímou, nebo posílit pravomoci hlavy státu. „Veřejnost je nespokojena, lidé chtějí změnu,“ apeloval Hampl. „Kdo si dnes váží pana prezidenta je dehonestován,“zlobil se jeden z diváků. I další se přidal s tím, že současná ústava je nedemokratická a citoval odstavec, podle kterého není prezident ze své funkce odpovědný.