Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Těžký život Sobotkův: Krach vlády, strany i vztahu

Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) musel nejprve obhájit své premiérství, následně žehlit problémy svých kolegů, udržet vládu při letošní jarní vládní krizi a nepodlehnout útokům ze strany Miloše Zemana. Vše se mu nakonec podařilo, teď však přišla první prohra. Nikoliv politická, ale osobní.

Premiér je nejdůležitější politickou osobou v parlamentní demokracii, kterou je i Česká republika. Ač český předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyhrál mnoho politických bitev, jednu osobní včera prohrál. Mimořádně náročný výkon premiérské funkce Sobotka zvládal za neustálého tlaku od oponentů v čele s prezidentem Miloše Zemanem. 

Jediným českým premiérem, který svůj mandát vykonal bez větší úhony a byl zvolen i na druhé funkční období, což se ve vyspělých demokracií děje běžně (Británie, Německo), byl Václav Klaus. 

Bitva první: Michal Hašek a volby 2013

Pyrrhovým vítězstvím bylo vítězství Sociálních demokratů ve volbách. Strana sice vyhrála, ale pouze za zisku 20,45 procenta hlasů, což bylo na první místo překvapivě nízké číslo. Toho využil první místopředseda ČSSD Michal Haše a další nespokojení, vysoce postavení politici ČSSD. Šlo o lidi, kteří mají dlouhodobě dobré vztahy s prezidentem Milošem Zemanem. Toho Sobotka v prezidentské volbě v roce 2003 nepodpořil.

Jeroným Tejc, Milan Chovanec, Jiří Zimola, Michal Hašek a Zdeněk Škromach tak krátce po oznámení výsledků voleb jeli na schůzi s prezidentem do Lán. Sobotku tehdy zachránilo lhaní Michala Haška v pořadu Interview s Danielou Drtinovou a také relativně velká podpora ze strany veřejnosti.

Bitva druhá: Složení vlády, vládnutí

Na premiérovi leží břímě odpovědnosti za sestavení vlády. A v tom mu opět "házel klacky pod nohy" prezident Miloš Zeman, který svými veřejnými výroky odmítal některé ministry. Zemanovi se nezamlouval Lubomír Zaorálek na zahraničí a Jiří Dienstbier na legislativě a právech menšin. I tuto bitvu nakonec vyhrál, nicméně v průběhu funkčního období na nátlak členů strany Dienstbiera odvolal a nahradil ho Jan Chvojka. 

S personáliemi se musel potýkat celé funkční období, všechny odchody svých ministrů zvládl bez větších problémů (ministr zdravotnictví Němeček, Dienstbier, odcházející ministryně školství Valachová). Sobotka v úřadu bojoval se svou jazykovou vybaveností, jeho angličtina při projevu v Evropské unii se stala terčem vtipů.

Bitva třetí: Čína, Zeman, ČSSD

Tato válka probíhá stále. Sobotka se sice s nejhlasitějšími rebely ve straně postupně vypořádal (na letošním sjezdu neuspěl jeho kritik Jeroným Tejc). Ale v průběhu vlády se několikrát viditelně zastal více prozemanovského křídla ve straně. Ať už se jedná o slavné prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů vůči Číně, nebo právě odvolání ministra Jiřího Dienstbiera. Tím tehdy naštval liberálnější voliče z řad podporovatelů ČSSD. Svými kroky Sobotka opět načas utlumil kritiky z vlastních řad.

Bitva čtvrtá: Vládní krize

Na jaře letošního roku vypukla vládní krize, která mohla skončit pro Bohuslava Sobotku odchodem z postu předsedy vlády a možná i ČSSD. Nejprve se rozhodl, že podá demisi celé vlády, což nakonec přes výhrůžky prezidenta, že odvolá jenom jeho, neučinil. S prezidentem se střetl na Hradě při trapné scéně s hůlkou, i z ní Sobotka, sice se "šrámy", vyvázl. Odvolání ministra financí Andreje Babiše se mu i přes další odpor prezidenta a hnutí ANO podařilo dotáhnout do konce. Pomohla mu k tomu částečně i veřejnost, která zaplnila náměstí na protest proti Zemanovi a Babišovi.

Bitva čtvrtá: Babiš a volby 2017

Tato bitva je momentálně nejaktuálnější. Sobotka přežil všechny výše zmíněné překážky a nástrahy, na svého protivníka Andreje Babiše ale v předvolebních průzkumech těžce ztrácí. Zatím to vypadá, že ANO drtivě vyhraje volby a ČSSD skončí možná na 10 procentech. Co by to pro premiéra, který už toho tolik vybojoval, znamenalo? Buď by následovalo opět Pyrrhovo vítězství, kdy se Sobotka spojí s dalšími stranami a vytvoří se antibabišovská koalice, což by však z dlouhodobého hlediska bylo velmi komplikované. Druhou možností je, že Sobotka vyvodí osobní zodpovědnost za neúspěch ve volbách a skončí jakožto předseda ČSSD. Může se stát i překvapení, že Sobotkova ČSSD dosáhne na zisk kolem 20 procent hlasů a současný premiér bude mít širší manévrovací prostor

Bitva pátá: Osobní život

Včera Sobotka oznámil rozpad manželství se svoji partnerkou Olgou. Práce premiéra si tak vybrala jednu ze svých největších daní. Podle slov Sobotky a jeho manželky jde o přátelských rozchod. Nicméně tato osobní prohra může předznamenávat další, tentokrát politické prohry, političtí "nepřátelé" totiž nikdy nespí. 

Témata:  Bohuslav Sobotka Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

20. května 2024 19:25

Fiala: Návrh na zatykač na Netanjahua je děsivý a absolutně nepřijatelný

Návrh hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana vydat zatykač na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta společně s vůdci Hamásu je podle premiéra Petra Fialy děsivý a absolutně nepřijatelný.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy