reklama

Odrazilo se to na udělování českého občanství. Úřady ho z bezpečnostních důvodů nepřiznaly Rusům, kteří v Česku žijí i desítky let. Uvádí to s odvoláním na ruského zástupce zpráva o situaci národnostních menšin v Česku za loňský rok. Dokument by měla ve středu projednávat vláda.

Zprávu vypracoval sekretariát rady vlády pro národností menšiny. Kromě vyjádření zástupců minorit obsahuje i popis uspořádaných akcí, informace o dotacích či opatřeních jednotlivých resortů a radnic. V radě zasedají zástupci 14 menšin a komunit, například německé, polské, ukrajinské, srbské, rusínské, chorvatské, ruské či romské.

"Dosavadní dělící čára mezi příslušníky ruské národností menšiny a občany Ruské federace (RF), plynoucí z legislativy ČR a RF, která prochází někdy i uvnitř rodin, ustupuje do pozadí a rozdělení mnohem víc než kdykoliv předtím ovlivňuje propaganda RF," uvedl ruský zástupce ve zprávě. Podle něj se vztahy vyostřily nejen kvůli dění na Ukrajině, ale i kvůli "očekávanému oslabení EU" po brexitu a změně zahraniční politiky USA po nástupu prezidenta Donalda Trumpa.

Podle ruského zástupce převážnou část menšiny tvoří "loajální občané ČR", kteří podporují demokratické hodnoty, českou zahraniční politiku a členství v EU a NATO. Odlišné názory pak propagují některé organizace, které spolupracují "s politiky a politology z okrajů politického spektra ČR", uvedl ruský člen rady ve zprávě.