Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak vyřešit problémy s migrací? Zaorálek chce srovnat životní úroveň v zemích EU

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předpokladem pro řešení migrační krize je vyrovnání ekonomických rozdílů mezi členskými zeměmi EU. Uvedl to dnes ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na konferenci Prague European Summit, která se zabývala budoucností EU. S místopředsedou Evropské komise Franzem Timmermansem se neshodl v otázce, kdo stojí za teroristickými útoky v Evropě.

Migranti, kteří míří do EU, si jsou podle Zaorálek dobře vědomi rozdílů v životní úrovní v bohatých a chudších členských zemích. "To je příčina, proč je břemeno migrace v Evropě rozděleno tak nerovnoměrně, a proto je tak obtížné dosáhnout rovnoměrného rozdělení," uvedl. Lidé se podle něj přirozeně přesouvají tam, kde mají větší možnosti zajistit si vlastní budoucnost.

Řešením migračního tlaku, kterému EU v posledních dvou letech čelí, podle něj proto nejsou kvóty. "Odpovědí zjevně je ekonomická a sociální konvergence mezi zeměmi EU spíše než v pokusech rozdělit lidi podle kvót, jako by byli nehybné objekty, které zůstanou tam, kde jim určí komise," prohlásil šéf české diplomacie.

V diskusi s Timmermansem o rizicích, která přináší migrace, pak Zaorálek upozornil na to, že řada teroristických útoků z poslední doby je spojena s lidmi z odlišného kulturního prostředí. Poukázal na to, že v České republice nedochází k těmto "zvěrstvům", protože mezi lidmi z Ukrajiny nebo Vietnamu nejsou teroristé.

Timmermans oponoval a zdůraznil, že za teroristickými činy stojí většinou potomci přistěhovalců, ne lidé z uprchlických táborů. "Rozumím tomu, že v zemích, jako je Česká republika, které nemají zkušenosti s migrací, se lidé bojí a chtějí se vyvarovat chyb, které jsme udělali my," podotkl Timmermans. Nesouhlasí však s tím, že by matky s dětmi utíkající před válkou představovaly bezpečnostní riziko.

Témata:  Lubomír Zaorálek uprchlíci EU

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy