Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Návrat Jiřího Paroubka: V osobním i politickem životě prožil trmé vzestupy a pády

Jiří Paroubek /NS-LEV21/
Jiří Paroubek /NS-LEV21/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Bývalý premiér Jiří Paroubek se opět vrací na politickou scénu. S politikou začal již v den svých 18. narozenin, kdy podal přihlášku do Československé strany socialistické (ČSS). Po pádu režimu v roce 1989 vstoupil do obnovené ČSSD. Pod jeho vedením strana vyhrála krajské a senátní volby 2008 a volby do Poslanecké sněmovny v roce 2010.

Jiří Paroubek byl premiérem (duben 2005-září 2006) a předsedou ČSSD (květen 2006-červen 2010), v posledních letech ale již nepatřil mezi hlavní politické hráče.

Vysokou školu ekonomickou dokončil v roce 1976. Po skončení vojenské služby nastoupil do podniku Restaurace a jídelny (RaJ) v Praze 1. V tomto období Paroubkova kariéra stoupala na všech frontách - v RaJ se vypracoval na vysoké místo ekonomického náměstka a mezi socialisty se stal nejmladším členem jejího širšího vedení, ústředního výboru. V této době se změnil také jeho osobní život - v červenci 1978 se potkal s dvacetiletou Zuzanou Zajíčkovou a o rok později se vzali. V roce 1984 se jim narodil syn Jiří.

V roce 1989 vstoupil do obnovené ČSSD. Hned zamířil do jejího vedení, stal se ústředním tajemníkem a v roce 1993 neúspěšně kandidoval na předsedu proti Miloši Zemanovi. Tato prohra jej odsunula mimo hlavní dění ve straně.

Jeho kariéra nabrala nečekaný obrat v srpnu 2004, kdy se Paroubek stal ministrem pro místní rozvoj a především pak v dubnu 2005, kdy překvapivě převzal po Stanislavu Grossovi (ČSSD) funkci předsedy vlády. Okamžitě se stal jedním z hlavních hráčů na české politické scéně a dokázal vrátit rozloženou ČSSD opět do pozice jedné ze dvou nejsilnějších stran v Česku. V květnu 2006 pak Paroubka mimořádný sjezd zvolil předsedou strany.

Po sněmovních volbách 2010, v nichž ČSSD navzdory vítězství nezískala dostatečný počet mandátů na sestavení vlády, Paroubek rezignoval na předsednickou funkci. V dalších měsících se vztahy mezi ním a ČSSD zkomplikovaly.

Část sociálních demokratů se snažila distancovat od jeho éry, naopak Paroubek nebyl spokojen s prostorem, který ve straně dostával. Postupně se v médiích začaly objevovat spekulace o jeho odchodu a nakonec v říjnu 2011 Paroubek z ČSSD skutečně vystoupil. V listopadu pak založil novou politickou stranu Národní socialisté - levice 21 (NS-LEV 21) a stal se jejím předsedou. Krajské volby v roce 2012 ale pro stranu skončily zklamáním, neuspěli ani její senátní kandidáti.

Paroubek nadále působil ve Sněmovně, kam byl opětovně zvolen v roce 2010 na kandidátce ČSSD. Funkci poslance vykonával až do srpna 2013, v následných podzimních parlamentních volbách už nekandidoval. Zdůvodnil to mimo jiné tím, že média straně LEV 21 (v září 2013 přejmenované na LEV 21 - Národní socialisté) nevěnují dostatečnou pozornost. V roce 2014 byl Paroubek lídrem své strany ve volbách do Evropského parlamentu, strana však neuspěla. Koncem listopadu 2014 rezignoval na post předsedy strany a oznámil postupný odchod z politiky, aby se mohl věnovat své rodině, podnikání a akademické činnosti.

Paroubek v prosinci 2016 v tisku uvedl, že je připraven k návratu do politiky a vyjednává o něm se stranickými buňkami sociální demokracie, pražská ČSSD nicméně spolupráci s ním vyloučila. Předseda kolínských sociálních demokratů Marek Semerád dnes oznámil, že se Paroubek stane členem strany v Cerhenicích na Kolínsku.

V září 2007 se Paroubek rozvedl s manželkou Zuzanou. Jeho druhá žena Petra (za svobodna Kováčová), kterou si vzal v listopadu 2007, vystudovala filozofickou fakultu na Univerzitě Karlově a pracovala jako tlumočnice (mimo jiné i na úřadu vlády za Paroubkovy premiérské éry). V listopadu 2009 se jim narodila dcera Margarita. Nyní se podle některých médií s manželkou Petrou rozvádí.

Témata:  Jiří Paroubek Sociální demokracie (SOCDEM) EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy