reklama

Čeští Lékaři bez hranic v roce 2016 poskytli peníze, které pochází výhradně od soukromých dárců, na projekty v Iráku, Jemenu, Libanonu, Barmě, Nigérii, Sýrii nebo Súdánu. Výjimečné bylo zapojení českých dárců do sbírky na pomoc v Nigérii.

"Zaskočilo nás, že na pomoc státu, který kvůli válce zasáhla humanitární krize, o které se tady moc nemluví, se vybraly více než tři miliony korun," uvedl ředitel české kanceláře Pavel Gruber.

"Tuberkulóza je jedním z hlavních problémů. Ročně na ni zemře 1,8 milionu lidí, to je více než v případě malárie nebo HIV," uvedla lékařka Veronika Polcová, která se účastnila misí v Ugandě, Svazijsku nebo Kambodže. "Musíme používat hodně staré léky, které jsou pro nás lékaře velkou výzvou, protože mají hodně nežádoucích účinků," dodala.

Dalšími opomíjenými nemocemi jsou například spavá nemoc, viscerální leishmanióza nebo ebola. Gruber poznamenal, že vývoj nových, šetrnějších a účinnějších léků je obtížný a nákladný. "Víme, jak je drahé a komplikované nový lék vyvinout," podotkl. Proces vývoje i následné distribuce léků je podle něj velmi zdlouhavý a naráží na administrativní překážky i ekonomické zájmy farmaceutických firem. "Lidé, kterým pomáháme, nejsou klienti pro farmaceutický průmysl," poznamenal.