reklama

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v dubnu všech 77 regionů. Nejvyšší byl v okresech Jindřichův Hradec (o 22,7 %), Chrudim (o 17,2 %), Jeseník (o 16,9 %), Prachatice (o 16,7 %), Pelhřimov (o 15,9 %), Svitavy (o 15,5 %), Písek (o 14,7 %), Klatovy (o 13,5 %) a Třebíč (o 13,4 %).

„Situaci na pracovním trhu ovlivňují sezónní práce, které už jsou v plném proudu, především ve stavebnictví a zemědělství, dále pak v lesnictví, zahradnictví, pohostinství, lázeňství či turistickém ruchu. Naplno se rozjely i činnosti v rámci veřejně prospěšných prací," shrnuje v tiskové zprávě generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková a dodává: „Počet osob v evidenci ÚP ČR byl v uplynulém měsíci nejnižší od ledna 2009. Tehdy bylo bez práce 398 061 lidí. V meziročním srovnání pak evidoval ÚP ČR nejméně uchazečů od dubna 2008, kdy jich bylo 316 118."

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci dubna okresy Rychnov nad Kněžnou (2,2 %), Praha-východ (2,3 %), Benešov a Mladá Boleslav (shodně 3,1 %), Jičín (3,3 %), Pelhřimov, Rokycany a Jindřichův Hradec (shodně 3,4 %) a Praha-západ (3,5 %).

Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 34 regionů. Nejvyšší byl v okresech Most (11,5 %), Karviná (10,8 %), Ústí nad Labem (10 %), Bruntál (9,8 %), Ostrava - město (9,7 %), Chomutov (9,4 %), Děčín (8,5 %), Znojmo a Sokolov (shodně 8,3 %).

V uplynulém měsíci nabízeli zaměstnavatelé v rámci krátkodobých pracovních poměrů, tedy brigád, téměř tisícovku pozic. Nejčastěji hledali pomocné pracovníky v zemědělství, lesnictví, rybářství, dále v oblasti těžby a ve stavebnictví. Zájem měli i o obsluhu pojízdných zařízení, řemeslníky, kvalifikované pracovníky ve stavebnictví a pomocné pracovníky ve výrobě. Poptávali též uklízeče, kuchaře, číšníky, servírky, prodavače rychlého občerstvení a zmrzliny, plavčíky nebo dozor na dětských letních táborech a vychovatele na školách v přírodě. Většina firem hledá brigádníky spíše prostřednictvím inzerce či přes vlastní zaměstnance.

V evidenci byli nejčastěji klienti s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Průměrný věk nezaměstnaných činil v dubnu 41,7 roku. Mezi evidovanými bylo 133 842 lidí nad 50 let a tvořili 32,3 % z celkového počtu uchazečů. Značnou měrou se na složení uchazečů podílejí dlouhodobě evidovaní klienti. Z celkového počtu lidí bez práce bylo těch, kteří jsou nezaměstnaní déle než 12 měsíců, 42,2 % - celkem 175 005 osob. Průměrná délka nezaměstnanosti činí 717 dní.

Z profesního hlediska bylo v evidenci nejvíce pomocných pracovníků ve výrobě, prodavačů, všeobecných administrativních pracovníků, uklízečů a pomocníků v domácnostech, řemeslníků a kvalifikovaných pracovníků ve stavebnictví, dále pracovníků v oblasti ochrany a ostrahy nebo řidičů motocyklů a automobilů (kromě nákladních), číšníků, servírek, kuchařů či pomocných pracovníků v dopravě a skladování.