Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Štech byl jmenován ministrem školství. Za priority označuje kariérní řád, rozpočet a sport

Ministerstvo školství
Ministerstvo školství
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Prioritami nového ministra školství jsou prosazení kariérního řádu učitelů a vyřešení situace kolem sporných dotací pro sport. Stanislav Štech (ČSSD) to uvedl při svém dnešním jmenování do úřadu.

Štecha dnes na Pražské hradě jmenoval prezident Miloš Zeman. Jeho předchůdkyně Kateřina Valachová (ČSSD) rezignovala v reakci na podezření ze zneužívání sportovních dotací na ministerstvu.

Štech, který dosud působil jako politický náměstek Valachové, se zřejmě nebude mít problém ve své funkci rychle zorientovat. „Musím říct, že to jmenování do úřadu, jakkoli je významné a já si toho velmi vážím, pro mě nepředstavuje žádný zásadní zlom," řekl s tím, že své úkoly zná, protože byl u jejich vzniku.

Za urgentní prioritu vidí vyřešení sporných sportovních dotací. Už v pátek by sportovním svazům rád představil konkrétní opatření, která sportovce uklidní a nabídne přijatelné řešení. Upozornil ale na to, že musí respektovat nová pravidla financování a závěry kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu, který konstatoval, že rozdělování peněz nebylo v letech 2013 až 2015 zcela v pořádku.

Odmítá také úpravy kariérního řádu, jak je navrhl Senát. Sněmovna o něm bude hlasovat v úterý. Štech pokládá za nepochopitelné například zrušení některých specializovaných učitelských pozic, které jsou ve školách léta. Chtěl by učitele uklidnit, že změny jsou v jejich prospěch. „Domnívám se, že velký nápor příliš velkého množství změn logicky vyvolává i určitý neklid, byť jsou to změny, které učitelská obec žádala někdy i dlouhá desetiletí," řekl.

Kritizoval také administrativní zátěž pedagogů a slíbil, že se bude snažit o odlehčení, ovšem o nějakém celkovém bombastickém plánu mluvit nelze. Bylo by to podle něho příliš troufalé.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by se nový ministr školství měl do podzimních voleb zabývat třemi hlavními úkoly. Jako první zmínil intenzivní jednání o rozpočtu a požadavcích vysokých škol na navýšení financí. Štech by pro ně chtěl vyjednat zhruba pět miliard korun navíc. Připustil, že by to mohlo být méně, ale bude trvat na navýšení. Jejich rozpočet už několik let stagnuje kolem 21 miliard korun.

Druhou prioritou by podle Sobotky mělo být zajištění rychlého čerpání operačního programu Věda, výzkum a vzdělávání, aby se nemusely vracet evropské dotace v příštích letech. Třetím tématem by měla být podpora sportu.

Témata:  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky učitelé sport

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy