Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD se nadále propadá, nově i komunisté, ukázal průzkum

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Největší podpoře voličů se čtyři měsíce před sněmovními volbami těší hnutí ANO 2011. Od vítěze voleb v roce 2013, ČSSD, ho v současné době dělí více než jedenáct procentních bodů. Nově vzniklá volební dvojkoalice KDU-ČSL a Starostů by v červnu těsně překročila nutnou desetiprocentní hranici pro získání poslaneckých mandátů. Ukázal to poslední průzkum agentury Phoenix online research.

Aktuální šetření preferencí bylo provedeno na vzorku 1065 respondentů ve dnech 1. 6. - 14. 6. 2017. Nejlepší změřený výsledek má hnutí ANO 2011, a to 24,8 procenta (pro srovnání - ve volbách 2013 získalo 18,65 procenta).

Popularita hnutí Andreje Babiše mezi respondenty po jeho odchodu ze Sobotkovy vlády narostla téměř o dvě procenta. S výrazným odstupem druhé nejvyšší vyjádřené podpory dosáhla strana premiéra BohuslavaSobotky, ČSSD. V tuto chvíli by ji volilo 13,5 procenta respondentů.   Oproti předchozímu měření došlo k dalšímu poklesu obliby této vládní strany.

Bronzovou příčku v preferencích nově obsadila nedávno vzniklá volební koalice KDU-ČSL se Starosty a nezávislými (STAN), které vyjádřilo sympatie 10,4 procenta potencionálních voličů, a tím by v červnu poměrně těsně překročila povinnou desetiprocentní volební hranici nutnou pro volební dvojkoalice.

Propad na čtvrté místo potenciální voličské podpory zaznamenala KSČM s naměřenými 10,2 procenty (v roce 2013 to bylo 14,91 procenta). Oproti předchozímu měření zaznamenala 1,5 procentní pokles sympatii u dotázaných.

Pátý nejlepší výsledek je spojen s ODS, která kandiduje do Poslanecké sněmovny s podporou Soukromníků, se zjištěným ziskem 8,1 procenta (v roce 2013 získala 7,72 procenta) a zaznamenaným mírným růstem obliby u respondentů. Skupinu subjektů s naměřenou šancí na zisk sněmovních mandátů uzavírá TOP 09 Miroslava Kalouska s 5,9 procenta deklarované podpory (v roce 2013 to bylo 11,99 procenta) a rovněž zjištěným nárůstem obliby u potenciálních voličů.

U dalších stran je aktuální šance na zisk sněmovních mandátů hypotetická, ne však vyloučená. Nejblíže Poslanecké sněmovně je politická formace Tomia Okamury - Strana přímé demokracie (SPD) s 4,2 procenty podpory a Piráti s aktuálně naměřenými 3,1 procenty preferencí.

Následují Realisté vedení Petrem Robejškem s 2,9 procenty vyjádřené podpory. Zelení pak dosahují zisku rovných 2 procent preferencí, následovaní Svobodnými (SSO) s 1,7 procentem sympatií. Červnové měření uzavírá Úsvit – Národní koalice s 0,5 procentem zjištěné obliby.

Z aktuálního výzkumu rovněž vyplývá, že voleb do Poslanecké sněmovny by se čtyři měsíce před sněmovními volbami zúčastnilo 55,1 procent oprávněných voličů, došlo tedy oproti předchozím měsícům k nárůstu ochoty jít volit (voličská účast v předčasných volbách 2013 byla 59,48 procenta). Za zmínku rovněž stojí 8 procent respondentů, kteří se nedokáží rozhodnout, komu by dali svůj hlas a zvolili si raději odpověď "nevím". Téměř pět procent dotázaných v provedeném výzkumu zvolilo variantu “jiná strana”. 

Témata:  volební preference Sociální demokracie (SOCDEM) Hnutí ANO KSČM volby 2017 volby

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy