Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Unikátní operace: Lékaři v IKEM transplantovali játra čtyřměsíčnímu kojenci

IKEM
IKEM
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Lékaři v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) transplantovali játra čtyřměsíčnímu kojenci. Miminko, které nový orgán dostalo 13. dubna, trpělo biliární atrézií. Nevyvinuly se mu žlučové cesty, což ho ohrožovalo na životě kvůli riziku selhání jater.

Čtyřkilogramové dítě bylo nejmladším pacientem v Česku, u kterého takovou operaci provedli. "Transplantaci jater jsme u našeho historicky nejmladšího pacienta udělali metodou splitu jater. Zvolili jsme tento postup, protože tak malý štěp bychom jinak pravděpodobně nezajistili," vysvětlil zástupce přednosty Kliniky transplantační chirurgie IKEM Libor Janoušek, který operační tým vedl.

Operace trvala pět hodin. Lékaři museli pro játra vytvořit i nové cévní zásobení. "Velikosti všech cévních a žlučových struktur jsou u takto malých dětí v řádech milimetrů," uvedl. Lékaři tak museli používat lupové brýle a speciální mikroskop.

"V současné době, čtvrt roku od zákroku, se operované dítě vyvíjí stejně jako ostatní vrstevníci a nemusí ani držet žádnou speciální dietu," doplnil zástupce přednosty.

V IKEM transplantovali za 22 let játra v téměř 1500 případech, z toho u 113 dětí. Od roku 1998 se tam operují i děti mladší tří let. Nejčastěji se játra transplantují zejména dětem s vrozenými vadami žlučových cest.

Témata:  Nemocnice IKEM transplantace děti

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy