reklama

V mezinárodním týmu byli čtyři zástupci České republiky z České zemědělské univerzity v Praze (ČZU).  Ve studii vědci analyzovali více než 1600 odborných publikací s cílem najít závislosti mezi velkoplošným poškozením lesa a klimatickými faktory. Množství velkoplošných kalamit se podle nich do budoucna zvýší.

"Klimatické změny přinášejí lesům obrovské výzvy a lesnický sektor se tomu bude muset přizpůsobit, i když se zdá být nemožné kalamitám zcela zabránit," uvádějí autoři studie. Smrkové monokultury nejsou odolné proti suchu, navíc je například v českých podmínkách napadá kůrovec.

Kvůli změně klimatu se budou podle vědců zvyšovat rizika rozsáhlých požárů. "Typickým příkladem je vyšší intenzita lesních požárů v Severní Americe a Rusku. V podmínkách střední Evropy, a tedy i Česka, jsou hlavním nebezpečím pro hospodářské lesy vichřice a podkorní hmyz, například lýkožrout smrkový," dodala univerzita.

Těžba dřeva v českých lesích se loni podle údajů Českého statistického úřadu meziročně zvýšila o devět procent na 17,6 milionu metrů krychlových bez kůry. Jde o třetí nejvyšší hodnotu za dobu sledování, růst objemu do značné míry zapříčinila nahodilá těžba. Skoro osm desetin vytěženého dříví tvořil smrk.