Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko má strach z afrického moru prasat: Veterináři budou testovat chov na Zlínsku

Vepři
Vepři
Foto: Pixabay

Zlín - Zástupci Státní veterinární správy (SVS) dnes budou testovat prasata chovaná ve společnosti Zemet na Zlínsku. ČTK to dnes ráno řekl Petr Majer ze SVS. Opatření souvisí s potvrzeným výskytem afrického moru prasat u dvou divočáků nalezených u zlínské nemocnice. Zveřejněním na úřední desce SVS dnes také začala platit mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nákazy.

"Dnes v hospodářství odebereme vzorky, ze kterých zjistíme, zdali se v chovu nevyskytuje africký mor prasat. Je to naše povinnost, riziko nákazy tam je," uvedl Majer. Zástupce firmy Zemet Aleš Mikoška ČTK ráno sdělil, že s dnešním testováním počítá. "Zatím ale nemám informace, kdy veterináři přijedou," řekl Mikoška.

SVS vymezilo takzvané zamořené území v kruhu o poloměru deset kilometrů od nálezu divočáků. Firma Zemet je podle dostupných informací největším chovatelem domácích prasat, který do okruhu kolem nálezu spadá. Na 5000 zvířat chová na farmách v Sazovicích a Mysločovicích.

V ochranné zóně se nesmí lovit a krmit divoká prasata, dále musí myslivci aktivně vyhledávat a hlásit uhynulé divočáky. Chovatelé musí nahlásit všechna prasata v hospodářství a ustájit je tak, aby nemohla přijít do kontaktu s divokými prasaty. Pokud opatření poruší fyzická osoba, hrozí jí pokuta až 50.000 korun, u právnické osoby nebo podnikatelů je pokuta až dva miliony korun.

Hromadný odstřel divočáků se neplánuje, do oblasti by se podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda pouze nastěhovala jiná divoká prasata. Českomoravská myslivecká jednota však v úterý vyzvala své členy k odlovu divokých prasat, aby se choroba nerozšířila. Zákaz lovu je v ohnisku nákazy standardní postup, který je aplikován na základě veterinárních předpisů pro ostatní nákazy.

Myslivci na Zlínsku se však budou podle předsedy Okresního mysliveckého spolku Zlín Zdeňka Hluštíka řídit nařízením veterinářů. Hluštík dnes ČTK řekl, že systematické pročesávání lesů se neplánuje. "Pokud ale my nebo psi ucítíme nějaký zápach padlé zvěře, tak ji dohledáme a budeme hlásit veterinární správě," řekl Hluštík. Uhynulá zvířata se podle něj v horku rychle rozkládají a jsou výrazněji cítit.

Na informace o africkém moru prasat reagovala zlínská zoologická zahrada, která také spadá do desetikilometrové zóny. Její veterinář už jednal o opatřeních s veterinární správou. Jediným opatřením zatím je, že prasata savanová zůstala zavřená a nebudou pouštěna do venkovního výběhu.

Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé. Nakažlivou chorobu přenášejí volně žijící zvířata. Nákaza není nebezpečná pro lidi, objeví-li se ale v chovu, je třeba ho podobně jako u ptačí chřipky utratit a vyhlásit ochranné pásmo. V něm se musí dodržovat mimořádná veterinární opatření.

Veterináři byli z výskytu moru v této oblasti překvapeni. Na Slovensku ani v jižním Polsku se podle nich nemoc neobjevila. Kde se divočáci nakazili, zvěrolékaři nevědí. Dlouhodobě ale upozorňovali, že ohnisko choroby bylo loni například v sousedním Polsku, kde se ale šíření podařilo zastavit. Onemocnět mohou prasata domácí i divoká všech věkových kategorií. Veterináři proto už dříve zahájili monitoring divokých prasat, vyšetřovali uhynulá zvířata.

Africký mor prasat se projevuje vysokou horečkou, která může trvat i několik dnů. První příznaky se objevují při poklesu teploty. Zvířata jsou malátná, těžce dýchají, nepřijímají potravu, trpí krvavým průjmem a zvrací. Vakcinace neexistuje. Inkubační doba by měla být podle Semeráda tři až pět dní.

Témata:  Zlínský kraj vepři zvířata

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy