Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Čechách extrémně prší. Vlaková trať Praha-Beroun je podemletá

Zvláštní zachycení deště
Zvláštní zachycení deště
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - V části Středočeského kraje extrémně prší. V nejbližší době může na území hlavního města a v jeho okolí spadnout až 30 milimetrů srážek. Hodně pršet má také v Ústeckém a Libereckém kraji, varování před vydatným deštěm platí pro Jihočeský a Královéhradecký kraj. Kvůli podemletí železniční tratě nejezdí až do odvolání vlaky mezi Prahou a Berounem.

Meteorologové dnes ráno vydali výstrahu před lijáky pro okresy Beroun, Příbram a Praha-západ. Na stanici Dobřichovice spadlo za posledních šest hodin více než 50 milimetrů srážek. "Na jihozápadě Středočeského kraje a v sousedících okresech na východě Plzeňského kraje spadlo v noci a ráno za šest hodin 20 až 40 milimetrů, v extrémech až 60 milimetrů. Během dopoledne a odpoledne bude pásmo vydatných srážek postupovat přes západní polovinu Čech dále k severu do Ústeckého a později i Libereckého kraje," uvedli meteorologové.

Kvůli vydatným srážkám se mohou dnes a v noci na pátek rozvodnit hladiny, na menších tocích se nedá vyloučit překročení prvního, nejnižšího povodňového stupně.

Na frekventovaném železniční trati spojující hlavní město a Beroun byl ráno úplně zastaven provoz poté, co ji podemlela voda, vyplývá z údajů Českých drah a společnosti Ropid. Cestující mohou mezi pražských Radotínem a Dobřichovicemi využít náhradní autobusovou dopravu, autobusové linky byly prodlouženy z Černošic do zastávky Nádraží Radotín. Dálkové vlaky jezdí v úseku výluky odklonem přes Rudnou u Prahy a se zpožděním.

"Na stanici Praha-Radotín spadlo za posledních šest hodin více než 60 milimetrů srážek. V Praze a jejím okolí nadále vydatně prší, v nejbližších hodinách může spadnout dalších 30 milimetrů," informoval Český hydrometeorologický ústav. Déšť může podemlít silnice a mosty. Řidiči by měli zpomalit a jezdit maximálně opatrně, může se tvořit nebezpečný aquaplaning.

Energetici po bouřích ve středu večer a v noci na dnešek zaznamenali v Pardubickém kraji osm poruch na vedeních vysokého napětí.  "Na nízkém napětí je možné, že se ojediněle budou poruchy ještě objevovat a lidé nám je budou nahlašovat, jak budou přijíždět na své víkendové chaty a chalupy," uvedla mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková.

Hasiči v Pardubickém kraji zaznamenali kvůli bouřkám čtyři desítky výjezdů. Nejvíce bylo postiženo Svitavsko a Orlickoústecko. Jen v Litomyšli museli hasiči čerpat vodu na sedmi místech, natekla do sklepů i do prodejny na Smetanově náměstí. Stromy a větve museli hasiči odstraňovat například v Sebranicích, Němčicích nebo Stříteži u Poličky na Svitavsku. Voda po přívalovém dešti také tekla z polí do Dlouhé Třebové nebo do Knapovce na Orlickoústecku, v České Třebové zatopila podjezd, jinde poškozenou střechou voda natekla do kanceláří.

Silný vítr poškodil střechu tělocvičny základní školy ve Vysokém Mýtě. Na dvou místech na Orlickoústecku spadly na zem dráty elektrického vedení. Na Pardubicku a Chrudimsku hasiči vyjížděli jen výjimečně.

Témata:  počasí déšť Středočeský kraj vlaky železnice Praha Ústecký kraj

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy