Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Déšť rozvodnil české řeky: Hasiči evakuovali školu, v části země platí povodňová pohotovost

Hasiči
Hasiči
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Vydatné srážky, které přišly po delším období sucha a horka, dnes zkomplikovaly dopravu, zaměstnaly hasiče a zvedly hladiny řek. Dopoledne byl vyhlášen druhý povodňový stupeň na Kocábě ve Štěchovicích, první na Klabavě v Rokycanech a v Hrádku i na Botiči v Praze. Podle meteorologů se mohou rozvodnit řeky také v povodí Úslavy a na menších přítocích dolní Berounky a dolní Vltavy.

Povodňová pohotovost je až do pátečního rána v Praze, v okresech Beroun a Praha-západ ve Středočeském kraji a Plzeň-jih a Rokycany v Plzeňském kraji. Výstraha na vydatné až extrémní srážky platí pro Prahu, Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj do dnešních 17:00, pršet bude i v části Jihočeského a Královéhradeckého kraje. Odpoledne mají srážky od jihu slábnout a ustávat.

Hasiči v Praze a Středočeském kraji evidují od rána zvýšený počet výjezdů, především čerpali vodu ze zatopených sklepů či suterénů domů. Dopoledne museli ze školy ve středočeských Černošicích evakuovat děti kvůli podezření, že voda narušila statiku objektu. "Kromě černošické školy zasahujeme také u rybníka v Lidicích, kde voda uvěznila dva lidi v autě. Jedeme tam z Kladna i s jeřábem, kdyby nebylo možné auto vyprostit klasickou cestou, to znamená navijákem," řekl mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

Podle něj hasiči od 7:00 řešili v souvislosti s počasím celkem 81 událostí, 56 jich stále řeší. "V terénu máme 55 kusů techniky. Nejhorší je situace na Praze-západ, kde evidujeme 26 událostí. Následuje Kladensko se 13 a Berounsko s osmi událostmi," řekl Gabriel. Nejčastěji jsou hasiči voláni k odčerpání vody z domů. Vodu hasiči čerpají například v Kladně, Vonoklasech, Karlštejně nebo ve Velkých Přílepech.

Na Kocábě ve Štěchovicích u Prahy je hlášený druhý stupeň povodňové aktivy. V 11:10 sahala hladina do výše 133 centimetrů, průtok činil 22,6 metrů krychlových za sekundu. Ve středu v 11:00 byl stav hladiny 33 centimetrů a průtok 0.075 metru krychlových za sekundu.

Komplikace kvůli počasí zaznamenali i v Olomouckém kraji. Už druhý den tam vyjíždějí hasiči do terénu kvůli silnému větru, který způsobuje především pády stromů a větví. Popadané stromy zatarasily na některých místech komunikace, cyklostezky, nad ránem také zastavily provoz na železnici u Štarnova na Olomoucku.

Témata:  povodně Praha déšť hasiči

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy