Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prasata ve firmě Zemet africký mor nemají, ukázaly testy

Vepři
Vepři
Foto: Pixabay

Zlín - Testy na africký mor prasat u prasat chovaných ve firmě Zemet u Zlína byly negativní. První výskyt nákazy byl potvrzen v pondělí, dva uhynulí divočáci byli nalezeni minulý týden v blízkosti zlínské nemocnice. Ve čtvrtek našli myslivci další mrtvé sele divočáka ve Zlíně-Lužkovicích, také u něj se choroba prokázala.

Firma Zemet je zřejmě největším chovatelem prasat v zamořené oblasti, na dvou farmách v Sazovicích a Mysločovicích chová asi 5000 prasat. "Veterináři tam ve středu odebrali 60 vzorků, všechny byly negativní," řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Vzorky testoval Státní veterinární ústav v Olomouci.

SVS po potvrzení nákazy u divočáků nařídila mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy. V zamořené oblasti se nesmějí lovit a krmit divoká prasata, myslivci v ní musejí aktivně vyhledávat a hlásit uhynulé divočáky.

Chovatelé musejí ve svých obcích do dneška nahlásit všechna prasata v hospodářství. Musejí je také ustájit tak, aby nemohla přijít do kontaktu s divokými prasaty. Za porušení hrozí fyzickým osobám pokuty až 50.000 korun, právnickým osobám či podnikatelům až dva miliony. Od pondělka se oblast rozšíří na celý okres Zlín.

Africký mor prasat není nakažlivý pro člověka ani pro jiné živočišné druhy. Pro prasata je však nákaza velmi nebezpečná. Úmrtnost se blíží 100 procentům. V Česku jsou všechny chovy prasat pod přísným veterinárním dozorem, který pečlivě monitoruje zdravotní stav zvířat. Pokud jde o potraviny ze zahraničí, které by za jistých okolností mohly být zdrojem nákazy, lze říci, že k likvidaci viru dochází při tepelném ošetření na 70 stupňů Celsia po dobu 30 minut, nebo při zrání trvajícím alespoň devět měsíců.

Veterinární správa varovala turisty před vozením "svačin" ze zemí mimo Evropskou unii do tuzemska. Právě z nich se totiž mohl do Česka dostat i africký mor prasat. "Omezení zavedená zmíněným nařízením mají svá opodstatnění. Při dovozu živočišných potravin ze třetích zemí hrozí riziko zavlečení nebezpečných patogenů, které se jinak v EU nevyskytují, a tudíž by mohly způsobit závažné nákazy jak u lidí, tak i u zvířat. Z těchto důvodů je dovoz potravin z masa, masných výrobků, mléka a mléčných výrobků z třetích zemí vyjma některých států zakázaný," vysvětlil ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Témata:  Zlínský kraj státní veterinární správa potraviny mor prasat vepři

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy