Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dluhy českých domácností vůči bankám v květnu stouply na 1,467 bilionu Kč, víc dluží i firmy

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Dluhy českých domácností vůči bankám v květnu stouply o dalších 12,34 miliardy korun na 1,467 bilionu korun. Proti loňskému květnu jsou vyšší o 109,7 miliardy. Nefinanční podniky na konci května dlužily bankám zhruba 1,048 bilionu korun, což je meziměsíčně o téměř 6,5 miliardy korun více.

Vyplývá to z údajů, které dnes na webu zveřejnila Česká národní banka. Stoupl i objem peněz uložených domácnostmi i podniky na jednodenních vkladech.

Na jednodenních vkladech měly domácnosti u finančních institucí uloženo přes 1,858 bilionu korun. Od dubna se tyto vklady zvýšily o 6,7 miliardy, proti loňskému květnu vzrostly o zhruba 244 miliard korun.

Na účtech s výpovědní lhůtou měly domácnosti ale meziměsíčně méně peněz. Ke konci května na nich měly uloženo 224,9 miliardy korun, tedy o 2,67 miliardy méně než o měsíc dříve.

Podniky si v pátém měsíci uložily na jednodenní vklady 950,4 miliardy korun, což je o 23,8 miliardy více než v dubnu a o 104,3 miliardy více než před rokem. Na vkladech s výpovědní lhůtou měly společnosti ale uloženo 8,9 miliard korun, zatímco v dubnu na nich měly přes devět miliard.

Témata:  dluhy domácností firmy banky CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy