Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozor na změny v daních: Co vše je ode dneška jinak?

Daně, ilustrační foto
Daně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Dnes začínají platit změny v daňových zákonech, které například navyšují daňové slevy na druhé a další vyživované dítě.

Novela daňových zákonů dále například rozšiřuje nástroje pro boj s daňovými úniky tím, že zavádí institut nespolehlivé osoby nebo rozšiřuje přenesenou daňovou povinnost u DPH. Novela také zavádí novinku, a to příspěvek na nákup knih. Ten budou moci zaměstnavatelé odečíst z daní podobně jako u stravenek.

Daňové zvýhodnění na druhé a další dítě balíček navyšuje již pro rok 2017, a to o 200 korun měsíčně na druhé dítě a na třetí a každé další dítě o 300 Kč měsíčně proti loňskému roku. Navýšení bude možné uplatit zpětně od počátku roku.

Novela dále podnikatelům využívajícím výdajové paušály vrátila možnost znovu uplatňovat zvýhodnění na děti a manželku. Na druhé straně však spolu s tím klesla hranice ročního příjmu, na který mohou paušály uplatnit ze stávajících dvou milionů na jeden milion korun.

Daňový balíček přináší také nová opatření v boji s daňovými úniky. Zavádí institut nespolehlivé osoby, která doplní dosavadní institut nespolehlivého plátce DPH. Zároveň se od července rozšíří režim přenesené daňové povinnosti u DPH o poskytnutí pracovníků pro provedení stavebních nebo montážních prací, dále o dodání zboží poskytovaného jako záruka, dodání nemovitosti prodávané dlužníkem z rozhodnutí soudu nebo o zprostředkování dodání investičního zlata.

Témata:  daně rodina děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy