Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začíná platit novela o vzdělávání lékařů, snižuje počet specializací

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Začíná platit novela zákona upravující vzdělávání lékařů. Norma snižuje počet základních specializací ze 46 na 43. Vzroste naopak počet základních kmenů, které jsou součástí specializačního vzdělávání lékařů, ze 17 na 19.

Dosud v Česku existovalo včetně certifikovaných kurzů 96 různých odborností. Samostatně už nebude možné studovat například praktické lékařství pro děti a dorost, bude součástí pediatrie.

Délka vzdělávání v základním kmeni potrvá dva a půl roku místo současných dvou let, a bude zakončená zkouškou. Zákon umožní souběžné studium ve dvou příbuzných specializačních oborech, tedy takových, které náležejí ke stejnému kmeni.

Novela také upřesní výkon odborného dohledu nad neatestovanými lékaři a vymezí požadavky na garanta oboru a školitele. Podle průzkumu České lékařské komory mezi mladými lékaři má třetina z nich pocit, že je školitel nevede řádně k atestaci a že nemají dostatečný dohled nad svou prací.

Každý lékař smí školit nejvýše dva kolegy před atestací. Zákon nově definuje práci pod odborným dozorem, pro lékaře před dokončením základního vzdělávacího kmene, a dohledem po něm. V případě dozoru musí být školitel na pracovišti přítomen a dosažitelný do deseti minut. U dohledu stačí dostupnost na telefonu a dojezd do 30 minut.

Zákon upřesní také podmínky pro uznání aprobace cizinců ze zemí mimo EU. Nyní musí splnit test v rodném jazyce, pětiměsíční praxi a složit odbornou zkoušku v češtině. Podle ČLK by ale měli lékaři z ciziny skládat i zkoušku z českého jazyka.

Témata:  zdravotnictví lékaři zákony

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:58

Sestra vůdce KLDR prohlásila, že země bude dál budovat ohromující a nejsilnější vojenské síly

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy