Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik je v Česku státních zaměstnanců? MF zveřejnilo materiály o rozpočtu

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo financí vydalo brožuru s náznem Státní rozpočet v kostce, jejímž cílem je přiblížit problematiku státního rozpočtu široké veřejnosti. Mimo jiné z ní vyplývá, že ministerstva, úřady a jejich příspěvkové organizace zaměstnávají zhruba 445.000 lidí. Nejvíce je učitelů, a to 161 tisíc. Vojáků je necelých 25 tisíc.

Nepedagogických pracovníků ve školství je zhruba 64.000. Následují příslušníci ozbrojených složek jako jsou policie, vězeňská služba nebo celníci, kterých je 54.000. Jde o počet míst, na která mají jednotlivá ministerstva vyčleněny v rozpočtu peníze. Podle dřívějších informací výdaje rozpočtu na platy by měly činit zhruba 162 miliard korun.

"Největší nárůst rozpočtovaných funkčních míst v roce 2017 je u kapitoly ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Tento nárůst je zejména způsoben navýšením počtu pedagogů do regionálního školství v souvislosti se silnými populačními ročníky dětí, které přecházejí z mateřských do základních škol," uvádí materiál. Celkem letos stoupl počet míst o 7637.

MF v publikaci také uvádí, že by letos ke konci roku měl státní dluh být stejný jako ke konci roku 2016. "V roce 2016 dosáhla výše státního dluhu 1613,4 miliardy korun. Ke konci roku 2017 je predikovaná výše státního dluhu na úrovni konce roku 2016, tedy 1613,4 miliardy Kč," uvádí brožura.

Na letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 60 miliard korun. Celkové výdaje rozpočtu by měly činit 1,309 bilionu korun a příjmy 1,249 bilionu korun.

Publikace také v rámci příjmů rozpočtu upozorňuje, že v rámci aktuálního srovnání zemí OECD na základě dat z roku 2015 má ČR druhé nejvyšší odvody ze strany zaměstnavatele na sociální a zdravotní zabezpečení, a to 34 procent. Vyšší odvody, 37,9 procenta, už má jen Francie.

Témata:  státní rozpočet Ministerstvo financí České republiky zaměstnanci

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy