Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tržby cestovní kanceláře Čedok loni klesly na 1,8 mld.Kč, letos by to mělo být lepší

Dominikánská republika, ilustrační fotografie
Dominikánská republika, ilustrační fotografie
Foto: Martin Drahola, EuroZprávy.cz

Praha - Tržby cestovní kanceláře Čedok loni klesly o 11 procent na 1,76 miliardy korun. Ztráta CK se snížila z předloňských 195 milionů na 22,7 milionu korun. Na letošní rok Čedok navýšil nabídku zájezdů o 70 procent a očekává dosažení zisku 4,5 milionu korun.

"Dosažení očekávaného zisku je založeno zejména na úsporných opatřeních v oblasti režijních a mzdových nákladů v rámci celé společnosti a na očekávaném zvýšení absolutní marže z prodeje katalogového produktu jako hlavní obchodní komoditě díky vyššímu tržnímu podílu," uvádí výroční zpráva společnosti.

Na konci loňského roku dosáhly ztráty minulých let a výsledek hospodaření běžného účetního období dohromady 237 milionů korun, což činí 79,3 procenta základního kapitálu firmy.

Nejstarší českou CK koupila loni v létě polská cestovní kancelář Itaka. Čedok poté prošel řadou změn, počínaje změnou struktury produktů, změnou organizační struktury a řada dalších změn má přijít. To se promítlo i na vykázané ztrátě, původně měla společnost vykázat zisk.

"Přechod ze strategie restrukturalizace a maximalizace hospodářských výsledků, z velké části dosažené úspornými opatřeními, na strategii růstu, investic a získání tržního podílu přinesly s sebou poslední měsíce i neplánované náklady, které se již částečně výsledkově projevily v roce 2016," uvádí zpráva.

Letos chce Čedok navýšit tržby přes tři miliardy korun, řekl loni v prosinci v rozhovoru s ČTK nový generální ředitel Jan Koláčný. Nyní je Čedok podle objemu tržeb na českém trhu třetí, před ním jsou Exim Tours a Fischer.

Témata:  Čedok cestovní kanceláře ekonomika dovolená

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy