Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Případ chlapce, který upadl do kómatu po operaci mandlí, skončí mimosoudním vyrovnáním

FN Brno
FN Brno
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Fakultní nemocnice Brno se dohodla na mimosoudním vyrovnání s rodiči dnes už desetiletého Matěje, který jako zdravý podstoupil v roce 2010 operaci mandlí a zůstal po ní s vážným poškozením mozku. Dodnes je v bdělém kómatu. Soud se vlekl od roku 2013. Rodiče žádali odškodné 20 milionů korun.

Městský soud v Brně loni rozhodl, že má nemocnice rodičům zaplatit odškodnění 10,5 milionu korun. Obě strany se pak odvolaly a na projednání u krajského soudu se čekalo.

Spor se táhl dlouhé roky. "Po více jak sedmi letech našich bezesných nocí a náročných dní péče o Matýska došlo mezi námi, nemocnicí a jejich pojišťovnou ke kompromisní mimosoudní dohodě a finančnímu vyrovnání. Obsah dohody je vázán mlčenlivostí, a tak nemůžeme sdělovat další podrobnosti," uvedli rodiče chlapce v tiskové zprávě, kterou zveřejnil Český rozhlas.

Rodiče ve zprávě uvádějí, že stále mají víru v pokrok v medicíně a v zázrak. "Do té doby chceme Matýskovi zajistit důstojný život a věříme, že podmínky uzavřené dohody mu to po nějakou dobu umožní," uvedli rodiče, kteří poděkovali všem za pomoc i příspěvky na péči o chlapce.

Případ se stal v roce 2010, kdy tehdy tříletý Matěj podstoupil operaci mandlí. Poté však u něj nastaly pooperační komplikace, které vyústily ve vážné poškození mozku. Podle rodičů chlapce za to mohly chyby v pooperační péči. Chlapec je od té doby ve vegetativním stavu. Nyní je v domácí péči, rodiče na ni měsíčně doplácejí podle svého právního zástupce Lukáše Prudila přes 50.000 korun.

Témata:  Fakultní nemocnice Brno odškodnění děti

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy