Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co si myslí starší lidé o mladých Češích? Průzkum ukázal znepokojivé věci

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Havas PR Prague

Praha - Nedůvěra lidí v mladou generaci je v Česku stále vysoká. Téměř polovina lidí starších 30 let si myslí, že se mládež zajímá jen o vlastní pohodlí a není ochotná pomáhat.

Přibližně polovina lidí tvrdí, že se mladá generace sice občas zapojuje do dobročinných projektů, dělá to ale jen pro svůj prospěch. Pět procent lidí věří, že se mladí zapojují do prospěšných činností dobrovolně a nezištně. Vyplývá to z průzkumu, který vypracovala agentura Ipsos pro Nadaci O2.

Zatímco 79 procent respondentů nad 30 let v průzkumu řeklo, že by mladí nejraději jen seděli u počítače, hráli hry a bavili se na sociálních sítích, pouze třetina lidí do 29 let to potvrdila. Pětina mladých naopak uvedla, že se ve volném čase raději věnuje kreativní tvorbě. V průzkumu jim to ale věřilo jen 0,6 procenta lidí starších 30 let.

Agentura Ipsos Instant Research se v březnu 2017 ptala 630 lidí v ČR, které rozdělila do dvou skupin podle věku. Naprostá většina těch starších (98 procent) se domnívá, že mladí by nejraději svůj volný čas věnovali pouze zábavě a nemají zájem o charitativní aktivity.

Více než polovina dotázaných do 29 let uvedla, že by se chtěla do charity zapojit, jen neví jak. Řada z nich uvedla, že jim chybí čas (49 procent) nebo peníze (30 procent). Aktivně se nejrůznějšími způsoby ve svém okolí snaží pomáhat 13 procent mladých lidí a 17 procent se těmto aktivitám věnuje občas.

"Mladí lidé, se kterými se setkávám, ať už při práci či v osobním životě, rozhodně nejsou pasivní," řekla ředitelka nadace Anna Kabáčová. Způsoby, jak pomáhat, hledají například na internetu, kde vytvářejí facebookové skupiny pro lidi se stejným smýšlením. Zapojují se také do projektů, ve kterých pomáhají třeba rodinám s handicapovanými dětmi nebo se věnují životnímu prostředí, dodala.

Témata:  lidé děti Češi

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy