reklama

"Netušil jsem, že „retro" zážitek bude tak dokonalý. Postaral se o něj místopředseda vlády Andrej Babiš. Chopil se slova hned v úvodu a první co nám řekl, že do zdravotnictví jdou letos ohromné peníze a příští rok půjdou ještě větší. Tyto peníze se však bez efektu ztrácí v černé díře a proto on nemůže souhlasit se zvýšením plateb státu, ale lékařům vyšší mzdy přeje a dostanou je, až nastolí ve zdravotnictví pořádek a Komora by mu v tom měla pomáhat a nejen chtít víc peněz," napsal na svém blogu na Aktuálně.cz s tím, že pochopil věcný obsah poněkud chaotického a nestrukturovaného vystoupení nejmocnějšího současného politika.

Při Babišově proslovu se prý propadl zhruba do roku 1996 a najednou seděl na ministerstvu zdravotnictví a naproti seděl ministr Stráský. "Čerstvě převedený z ministerstva dopravy „hasit" horkou půdu na zdravotnictví, kde se začali bouřit doktoři. Zrovna odložil vláčky, se kterými si kdysi hrál a rozpomněl si na dětské hry na doktora. I on přátelsky promlouval o tom, že letos jde do zdravotnictví ohromná částka řádově 70 miliard - nyní více než 3x tolik a příští rok tam půjde zase mnohem více a on si myslí, že je to dost na všechno i na vyšší platy. Peníze se však ztrácejí v černé díře a on nám je rád dá, hned jak zavede pořádek a my mu v tom máme pomoci a ne chtít víc. A až společně vyčistíme ten „chlívek" tak bude i na ty platy a všichni budeme spokojení," píše Rath.

Podle něj zhruba 20 let posloucháme stále totéž. "Peněz je dost. Neřekne se však na co všechno. Zdravotnictví je černá díra. Nejsou však žádná objektivní data, že tomu tak je. Naopak prostým srovnáním % HDP co jde do zdravotnictví a výsledky měřenými novorozeneckou úmrtností, počtem lidí zachráněných koronárními stenty či rostoucí střední délkou dožití zaujímáme čelné místo ve světě, možná dokonce nejlepší. Stručně řečeno, za tak málo peněz dosahujeme jedny z nejlepších výsledků v oblastech, kde je jasně vidět efekt zdravotnického systému," tvrdí.

Problém vidí v tom, že většinu času posledních 25 let o věcech rozhodovali lidi, kteří neměli ty nejzákladnější znalosti a opakovali jen klišé, které si přečetli od stejně nevzdělaných novinářů či vlastních spin doktorů, kteří dostali za úkol udělat před veřejností z doktorů „nenažraná" individua. "Za posledních 25 let jsme byli dva ministři, kteří svůj postoj opírali o srovnání mezinárodních statistik a tzv. tvrdých dat. Černá díra ve zdravotnictví zeje v USA a zdaleka ne u nás. Za zlomek peněz sousedního Rakouska dosahujeme v mnoha ohledech lepších měřitelných výsledků. Pan Babiš by se především měl podívat, zda stejně efektivní, jako naše zdravotnictví, je celá naše veřejná správa a zda spíš tam nezeje velká černá díra. Místo toho tam chce přijmout další asi 13 tisíc úředníků. Doktoři a sestry scházejí, asi budeme nemocné posílat na úřady, tam je přelidněno. Sice jim nepomůžou, ale mohou se pokusit je alespoň rozptýlit obtiskem razítka na bolestivé místo těla," dodal.