Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prague Pride: Průvod hrdosti homosexuálů Prahou projde 12. srpna

Prague Pride 2013, 17.8.2013 Praha
Prague Pride 2013, 17.8.2013 Praha
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - V sobotu 12. srpna projde centrem Prahy průvod LGBT komunity. Festival Prague Pride začne ale již v pondělí 7. srpna. Týdenní program nabídne promítání, konference, výstavy, zábavu pro děti, bohoslužby i večírky.

Organizátoři nahlásili magistrátu 10.000 účastníků. Festival s průvodem se konal poprvé v srpnu 2011. Tehdy vyvolal bouřlivé protesty konzervativců. Podle nich byla přehlídka obscénní a nevkusně vnucovala ideologii homosexualismu. Tento pojem použil tehdejší prezident Václav Klaus, podle něj bylo nutné proti tomuto jevu bojovat. V dalších letech protestní akce postupně slábly. Někteří odpůrci se chystají do míst kolem trasy pochodu ale vyrazit i letos.

Karnevalový průvod vyrazí po poledni z Václavského náměstí přes ulici Na Příkopě na náměstí Republiky, odtud se vydá po Revoluční, Řásnovkou a Klášterskou na Dvořákovo nábřeží. Projde náměstím Curieových na Čechův most a za ním pak po schodech vystoupá do sadů na Letnou, kde bude následovat koncert.

Přehlídku doprovodí kampaň. Ukazuje kreslené postavičky, které mluví o tom, že postavení leseb a gayů je v Česku v pořádku a žádný festival hrdosti není potřeba. "Do kampaně jsme vybrali klasické věty, které LGBT lidé slýchají běžně ve svém okolí. Zejména to, že gayové a lesby nevadí, dokud se neukazují na veřejnosti, zaznívá velmi často. O takovou toleranci nestojíme. Máme stejné právo vzít se na ulici s partnerem za ruku nebo mluvit o společné dovolené," uvedla ředitelka festivalu Kateřina Saparová.

Přehlídka se letos snaží ukázat na rozdíl mezi tolerancí a respektem. "Toleruji hlučně telefonující lidi v restauraci nebo nepříjemné pokladní v supermarketu. Toleruje se něco, co je vlastně špatně. Co je ale k tolerování na tom, že je někdo gay či lesba? S hetero nebo homosexuální orientací se lidé rodí, nikdo si ji vědomě nevybírá," podotkla Saparová.

Záštitu nad přehlídkou převzali ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) a primátorka hlavního města Adriana Krnáčová (ANO).

Témata:  homosexuálové Praha Prague Pride

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy